Wykaż, że ciąg jest rosnący
Aneta: Wykaż, że ciąg jest rosnący , prosze niech mi ktoś pomoże z tym zadaniem
a
n = 3−
2n
a
n = n
2−n−2
1 paź 09:50
Bogdan:
Monotoniczność ciągu określamy badając znak różnicy: an+1 − an.
Jeśli an+1 − an < 0 to ciąg an jest malejący.
Jeśli an+1 − an > 0 to ciąg an jest rosnący.
Wyznacz w każdym ciągu an+1 i potem wyznacz różnicę: an+1 − an.
1 paź 09:56
Bogdan:
Aneto, podaj swoje rozwiązania.
1 paź 10:21
Aneta: | | −4 | |
w a) wyszło mi a) |
| b) −4 c) −54 i wiem że to jest napewno źle bo jeśli w |
| | n+1 | |
poleceniu pisze "Wykaż, że ciąg jest rosnący" to on napewno jest rosnący a mi właśnie
wychodzi, że jest malejący

nie wiem jak to zrobić
1 paź 10:54
Aneta: | | −4 | |
w a) wyszło mi a) |
| b) −4 c) −54 i wiem że to jest napewno źle bo jeśli w |
| | n+1 | |
poleceniu pisze "Wykaż, że ciąg jest rosnący" to on napewno jest rosnący a mi właśnie
wychodzi, że jest malejący

nie wiem jak to zrobić
1 paź 10:57
Bogdan:
a)
| | 2 | | 2 | | −2n + 2n + 2 | | 2 | |
an+1 − an = 3 − |
| − 3 + |
| = |
| = |
| > 0 |
| | n + 1 | | n | | n(n + 1) | | n(n + 1) | |
bo n > 0
Ciąg a
n jest rosnący
Sprawdź następne swoje rozwiązania.
1 paź 11:26
Aneta: dziekuję za pomoc
1 paź 11:32
Aneta: ale nie rozumiem czegoś. Dlaczego w an+1 jest 3+2n a nie 3−2n przecież an=
3−2n
1 paź 11:37
Aneta: sorki pomyliłam się chodzi mi o an+1−an a nie o an+1
1 paź 11:42
żółwik:
Wiem, czego nie rozumiesz?
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
an+1−an = 3 − |
| − ( 3 − |
| )= 3 − |
| − 3 + |
| =....
|
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | |
1 paź 11:45
Aneta: aha juz wiem o co chodzi

dzieki wielkie
1 paź 11:47
żółwik:
1 paź 11:48
Aneta: a mógłby ktos sprawdzić czy dobry mam wynik w c) 14 >0
1 paź 12:06
żółwik:
ok.
1 paź 12:10
Aneta: thanks
1 paź 12:16
Bogdan:
Podaj jeszcze wynik różnicy an+1 − an dla drugiego ciągu, czyli dla an = n2 − n − 2
1 paź 12:21
Aneta: tego drugiego cos zrobic nie moglam dobrze bo mi zle wynik wychodzil
1 paź 21:14
żółwik:

a
n+1 = (n +1)
2 − ( n+1) −2= n
2 +2n +1 −n −1 −2= n
2 +n −2
dokończ teraz ......
1 paź 21:41
Aneta: teraz w b) wyszło mi n2+n dobrze zrobiłam ?
1 paź 21:48
Aneta: an+1−an=n2+n >0 dobrze ?
1 paź 21:54
Bogdan:
Niedobrze.
2 paź 00:37
AROB: Żal mi się zrobiło Anety.
b) a
n+1 − a
n = n
2 + n − 2 − (n
2 − n − 2) =
2n
2 paź 01:18
Aneta: Dzięki
2 paź 08:33
Aneta: dzieki za pomoc
2 paź 08:33
Aneta: mam jeszcze kilka przykładów i chciałabym aby ktoś mi sprawdził jeden z nich czy dobrze
| | 6−2n | |
zrobiłam . Wykaż, że ciąg jest malejacy an= |
| i w tym wyszło mi an+1−an= |
| | 3 | |
| | −2−4n | |
|
| . Dobrze czy źle ? |
| | 3 | |
2 paź 09:11
Bogdan:
Źle
2 paź 10:26
Aneta: Co ja cały czas robie źle że mi zły wynik wychodzi
2 paź 10:36
Bogdan:
Nie zwracasz uwagi na znaki minus.
| | 6 − 2(n + 1) | | 6 − 2n | | 6 − 2n − 2 − 6 + 2n | | −2 | |
an+1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| < 0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Ciąg jest malejący
2 paź 10:41
Aneta: Dziekuję panie Bogdanie za pomoc w zadaniach. Teraz napewno sobie poradze
2 paź 11:01
Damian: Proszę o pomoc. Wiem, że ciąg jest malejący ale jak to udowodnić? an=−n2+7
17 wrz 20:00
bezendu:
an=−n2+7
an+1=−(n+1)2+7=−n2−2n+6
an+1−an=−n2−2n+6−(−n2+7)
=−n2−2n+6+n2−7
−2n−1
an+1−an<0
dla n∊N
17 wrz 20:05