miary kątów
Agnieszka: w dany okrąg wpisano trójkąt ABC którego kąty mają miarę 20 stopni 60 stopni 100 stopni, w
punktach ABC poprowadzono styczne do okręgu. Oblicz miary kątów trójkąta utworzonego przez
punkty przecięcia tych stycznych
3 paź 15:54
Bogdan:

α = 60
o, β = 20
o, γ = 100
o.
|∡ SAB| = |∡ SCB| = |∡ SCD| = |∡ SED| = 90
o
|AB| = |BC| i |ED| = |DC|
|∡ ABC| + 2α = 180
o ⇒ |∡ ABC| = 180
o − 2α ⇒ |∡ DBK| = 180
o − |∡ ABC| = 2α
|∡ EDC| + 2β = 180
o ⇒ |∡ EDC| = 180
o − 2β ⇒ |∡ BDK| = 180
o − |∡ EDC| = 2β
|∡ BKD| = 180
o − (2α + 2β)
3 paź 23:59