PRAWDOPODBIENSTWO
kicia16072: BLAGAM POMOCY NIE CZAJE
zdarzenia A i B sa zdarzniami przestrzennymi Ω. Wykaz ze jesli P(A) =0,7 oraz P(B)=0,8, to P(A
suma B)≥0,5
2 paź 16:56
Bogdan:
A co to są zdarzenia przestrzenne ?
2 paź 21:13
Matma: lol tez pierwszy raz slysze
2 paź 21:20
Bogdan:
kicia16072 trochę pokręciła.
Z treści zadania wynika, że P(A∪B) może być równe 0,5 co przy P(B) = 0,8 nie jest
możliwe.
Domyślam się, że treść zadania jest następująca:
A i B są zdarzeniami przestrzeni Ω. Wykaż, że jeśli prawdopodobieństwo zdarzenia A,
P(A) = 0,7 oraz prawdopodobieństwo zdarzenia B, P(B) = 0,8, to P(A∩B) ≥ 0,5.
Ale P(A∩B) nie jest prawdopodobieństwem sumy, jest prawdopodobieństwem iloczunu
zdarzeń A i B.
2 paź 21:44