Rozwiąż równanie
Mat: log7[log4(log23(x−7))]=0
2 paź 18:15
żółwik:
podobnie jak poprzednie

pamiętaj o założeniu ; x >7
2 paź 18:19
Mat: jakie założenie ? log23(x−7)>0
2 paź 18:20
Mat: aha ok
2 paź 18:20
Mat: kurde niewiem jak to zrobic
2 paź 18:22
Matma: (x−7)>0
2 paź 18:25
Matma: z tego jest te x >7
2 paź 18:25
Mat: a potem log
23(x−7)=0
2 paź 18:29
żółwik:
70 = 1
zatem:
log4[log32(x −7)]=1
log32( x −7) = 4 => log3( x −7) = 2 lub log3( x −7)= −2
to: x −7 = 9 v x −7= 19
dokończ i podaj odp. pamiętaj ,że x >7 z załozenia!
2 paź 18:30
xxx: x=16 v x=719 obydwa nalezą do założenia
2 paź 18:39