Sprawdź czy zachodzą równości
Endrej: 293 + 173 29 + 17 413 + 263 41+ 26
−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−− , −−−−−−−−−−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−
293 + 123 29 + 12 413 + 153 41 + 15
Na tej podstawie mam napisać ogólny wzór a następnie go udowodnić.
Ktoś może wie jak to zrobić?
1 paź 20:41
Bogdan:
| a3 + b3 | | a + b | |
| = |
| |
| a3 + (a − b)3 | | a + (a − b) | |
Rozkładamy wyrażenia w liczniku i w mianowniku ułamka po lewej stronie równości wzorem
skróconego mnożenia:
| | (a + b)(a2 − ab + b2) | |
L = |
| = |
| | (a + (a − b)) (a2 − a(a − b) + (a − b)2) | |
| | (a + b)(a2 − ab + b2) | |
= |
| = |
| | (a + (a − b)) (a2 − a2 + ab + a2 − 2ab + b2) | |
| | (a + b)(a2 − ab + b2) | | a + b | |
= |
| = |
| = P. |
| | (a + (a − b)) (a2 − ab + b2) | | a + (a − b) | |
1 paź 23:23
AROB: Dobry wieczór
Bogdanie

Co się stało z
Etą ?
1 paź 23:34
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB. Nasza Eta czasami ukrywa się pod innymi nickami, ale starzy
bywalcy salonów tego forum potrafią ją rozszyfrować. Dzisiaj od wielu godzin udziela się
jako
żółwik, prawda
żółwiku ?
1 paź 23:44
żółwik: 
1 paź 23:46
AROB: A to numer

!

Witaj
żółwiku 
!

Wolę :
Eta
1 paź 23:53
Eta:
ok

...... zrobię to dla Ciebie
2 paź 00:14
AROB: Dzięki

!
2 paź 00:25
Eta:
Takie "psikusy" są oznaką tego ,że już zdrowieję

Za chwilę się zwijam

Pora odpocząć po całym dniu "żółwikowania" .
Miłych snów
AROB i
Bogdanie

PS: pomóżcie tym "dorosłym uczniom" , parę zadań do rozwiązania zostało
2 paź 00:33
AROB: ok,
Eta ,
2 paź 01:23
Eta:
2 paź 16:53