help!
Wydi: Sprawdź czy liczby a,b,c są całkowite.
a=log4√5*log258
b=log2*log50+log25
c=(log336)2−log316*log318
2 paź 12:24
Wydi: Jak przekształcić

2 paź 15:57
Eta:
| | log423 | | 3*12 | |
a) log258 = |
| = |
|
|
| | log452 | | 2log45 | |
log
4√5=
12*log
45
podstaw i dokończ.......
b) log50 = log(
1002) = 2 − log2
log5 = log(
102) = 1 −log2
to: log
25 = ( 1 −log2)
2= 1 −2log2 +log
22
podstaw i dokończ
c) log
316 = log
32
4 = 4log
32
log
336 = log
3( 4*9) = log
32
2 + log
33
2 = 2log
32 +2
log
318 = log
32*9 = log
32 + 2
dokończ........
powodzenia
2 paź 16:42
Wydi: Dziękuje bardzo ETA

<nie zapomniałem

>
2 paź 19:59
żółwik:
2 paź 20:01