Prawdopodobieństwo - proszę o pomoc
Wojtek: Bardzo proszę o pomoc w tym zadanku. Ze zbioru Z = {x∊N: log2 + log(4x−2 + 9 ) ≤ 1 +
log(2x−2 +1 ) } losujemy kolejno ze zwracaniem trzy liczby i tworzymy z nich liczbę
trzycyfrową, rozpoczynając od cyfry setek. Jakie jest prawdopodobieństwo ze otrzymamy liczbę
większą od 333?
2 paź 20:56
marzena:
a masz wyliczone jaki zbiór to Z

bo mi wyszło Z = {2,3,4}
2 paź 22:49
marzena:
wszystkich możliwości jest 3*3*3 = 27 (bo na miejscu setek może być jedna z trzech liczb, na
miejscu dziesiątek jedna z trzech liczb i na miejscu jedności jedna z trzech liczb)
to się chyba zapisuje |Z| = 27 (chodzi mi o moc zbioru Z)
A − zbiór liczb większych od 333
należą do niego wszystkie liczby, które na miejscu setek mają 4 (tych możliwości jest
1*3*3 = 9)
oraz liczby 334, 342, 343 i 344
łącznie |A| = 9 + 4 = 13
| | |A| | | 13 | |
czyli P(A) = |
| = |
| |
| | |Z| | | 27 | |
2 paź 23:28
marzena:
to jeszcze napiszę jak wyliczyłam zbiór Z
log2 + log(4x−2 + 9) ≤ 1 + log(2x−2 + 1)
log[2*(4x−2 + 9)] ≤ log10 + log(2x−2 + 1) = log[10*(2x−2 + 1)]
podnosimy obie strony do potęgi e , albo opuszczamy log (jest to funkcja rosnąca, więc nie
zmieniamy znaku)
2*(4x−2 + 9) ≤ 10*(2x−2 + 1) obie strony dzielimy przez 2
4x−2 + 9 ≤ 5*(2x−2 + 1)
4x−2 + 9 − 5*2x−2 − 5 ≤ 0
(2x−2)2 − 5*2x−2 + 4 ≤ 0
podstawiamy t = 2x−2 (zakładamy t>0)
t2 −5t + 4 ≤ 0
(t − 1)(t − 4) ≤ 0 stąd t ∊ < 1, 4 > czyli 1 ≤ t ≤ 4
1 ≤ 2x−2 ≤ 4
20 ≤ 2x−2 ≤ 22 obkałdamy log2
0 ≤ x−2 ≤ 2 i dodajemy 2
2 ≤ x ≤ 4
mamy Z = {x∊N : 2 ≤ x ≤ 4 } = {2,3,4}
2 paź 23:48