help!
Wydi: Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p spełniające równość.
9log3(p−3)=4
2 paź 12:28
Bogdan:
Podpowiedź.
Najpierw założenie: p > 3
Skorzystaj z zależności: alogab = b i 9 = 32
2 paź 12:32
Wydi: Dzięki Bogdan, w sumie wrzuciłem zadanie i sam zacząłem robić żeby spr wynik

Już piszę co mi wyszło...
2 paź 12:33
Wydi: D=(3;+∞)
32log3(p−3)=4
3log3(p−3)2=4
(p−3)2=4
Δ=16
p1=5 czyli ∊D
p2=1 czyli nie należy do dziedziny.
Odp:Równość jest spełniona dla p=5
2 paź 12:37
Wydi: OK

Jak coś to proszę poprawić
2 paź 12:38
Bogdan:
Dobrze, ale niepotrzebnie wyznaczałeś Δ.
(p − 3)2 = 4 ⇒ (p − 3)2 − 4 = 0 ⇒ (p − 3 − 2)(p − 3 + 2) = 0 ⇒ p = 5 lub p = 1,
odrzucamy p = 1 ze względu na założenie.
2 paź 14:15
Wydi: Grunt że dobrze ale lepiej wiedzieć jak zrobić krócej

Dzięki
2 paź 15:56
anżelikaa: lol lol
2 paź 16:35
teresa: zle
30 wrz 18:26