Jeszcze raz dziwne pierwiastki :)
darek: Znów muszę sprawdzić co jest większe. A czy B
2
A= −−−−
√2 −1
√3+1
B= −−−−−−−−
√3 − 1
Przyrównuje i wychodzą mi jakieś kosmiczne rzeczy. Kompletnie nie wiem z której strony to
ugryźć.
Z góry dziękuję za pomoc
1 paź 20:22
Natelka16: 2 2(√2 +1) 2√2+2 2√2+2
A= −−−− = −−−−−−−−−−−−= −−−−−−−−−−=−−−−−−−−−=2√2+2
√2 −1 (√2 −1)(√2 +1) (√2)2−12 2−1
√3+1 (√3+1)(√3+1) 3+√3+√3+1 4+2√3 2(2+√3)
B= −−−−−−−− = −−−−−−−−−−−−−=−−−−−−−−−−−−−=−−−−−−−= −−−−−−−−−=(dwójki się skracają)
√3 − 1 (√3 − 1)(√3+1) 3−1 2 2
= 2+√3
A=2√2+2 B=2+√3 za √2 wstawiamy ≈1.41 a za √3≈1.73
A= 2*1.41+2=4.82 B=2+1.73= 3.73
I widać że A jest większe
1 paź 20:48
darek: Aha, i wszystko jasne

Dzięki Natalka
1 paź 20:58
żółwik:
Witam

usuwając niewymierność z mianowników otrzymasz:
| | 2 | | 2(√2+1) | |
A= |
| = |
| = 2(√2 +1)= 2√2 +2
|
| | √2−1 | | (√2−1)(√2+1) | |
| | (√3+1)(√3+1) | | 4+2√3 | |
B= |
| = |
| = 2 +√3
|
| | ( (√3−1)(√3+1) | | 2 | |
wystarczy teraz zauważyć co jest większe?
2
√2 ? czy
√3 ...... to każdy wie

i podać własciwą odp.
1 paź 20:59
darek: żółwik mam takie pytanko... Może głupie

a dlaczego w: (√3+1)(√3+1) nie zastosowałeś wzoru skróconego mnożenia w tych obu nawiasach?
Czy (√3+1) to moje a? a drugie (√3+1) to moje b?
Bo do tej pory myślałem ,że np. te √3 to moje a, a np. 1 to moje b. I że trzeba wymnożyć
najpierw 1 nawias wzorem a potem drugi. Czyli mniej więcej wyszło by mi 3 +2
√3 + 1 + 3 +
2
√3 + 1
Tak się nie robi?
1 paź 21:17
żółwik:
Zastosowałam

...... podałam już końcowy wynik
(
√3+1)
2 = 3 +2
√3 +1 = 4 +2
√3
1 paź 21:23
darek: aaa... ale ja jestem głupi

Już wszystko jasne

Myślałem ,że przy nawiasach jest kwadrat

W takim razie dzięki żółwik za wyklarowanie mi tego
1 paź 21:29
żółwik:
1 paź 21:35