Liczby naturalne, calkowite . . .
Ania: Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej dającej z dzielenia przez 3 resztę 2, przy dzieleniu przez
3 daje resztę 1.
3 paź 18:20
Ania: Bardzo proszę o pomoc !
3 paź 19:12
Eta:
Witam

liczbę podzielną przez 3 i dajacą resztę 2 zapisujemy:
w postaci: 3n +2 i n€ C
zatem kwadratem tej liczby jest:
( 3n+2)
2 = 9n
2 +12n +4 = 9n
2 +12n + 3 +1 = 3*( 3n
2 +4n +1) +1
zatem liczba :
3*(3n
2 +4n +1) +
1 −−− przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1
c.b.d.o
3 paź 19:30
Ania: dzieki wielkie
3 paź 19:45