kombinatoryka
N.: 1. Ile można utworzyć różnych wyrazów mających sens lub nie z liter wyrazu:
a) Internet
b) matematyka?
Umiem to zrobić na przykładzie PERMUTACJE czy WARIACJE, gdzie tylko jedna litera się powtarza,
ale jak więcej to nie. Proszę o wytłumaczenie.

2. Na półce ustawiamy w jednym rzędzie 4 książki historyczne i 5 matematycznych. Na ile
sposobów można ustawić wszystkie książki, jeżeli:
a) mogą być one ustawione w dowolnym porządku (9! ?)
b) książki historyczne ustawimy na początku?
3 paź 14:56
Eta:
Witam

a) w słowie internet mamy n= 8 liter
litery n, t, e−− powtarzają się dwa razy k
1 = 2 k
2 = 2 k
3 = 2
ilość takich słów jest równa ilości permutacji n−elementowych z k
1, k
2, k
3 powtórzeniami
| | n! | |
Pn( k1, k2, k3)= |
|
|
| | k1!*k2!*k3! | |
podstaw i dokończ........
b) podobnie

2/ a) P
9= 9!= .........
b) 4!*5!=........ dokończ
3 paź 15:10
N.: W 1a wynik to 5040.
W 1b 151200.
2a= 362880.
2b= 2880. (tylko nie wiem dlaczego konkretnie xD)
Dzięki śliczne!
3 paź 23:28
Eta:
Co tu wiedzieć?
Jak w życiu codziennym:
na pierwszym miejscu na półce 4 książki ( przestawiając je na 4! sposobów
za nimi 5 ksiązek hist. też przestawiając na 5! sposobów
teraz korzystają z reguły mnożenia mamy :
ilość wszystkich takich ustawień jest: 4!*5!
4 paź 00:11
dzwonek: @Eta − OK, a jaki byłby wzór, który pozwoli policzyć wszystkie "wyrazy" jakie można
utworzyć z danych liter niekoniecznie wykorzystując pełen zestaw znaków? tzn. do pytania o
wyraz
Matematyka, trzeba by doliczyć "M", "Ma", "aM", Mat, Mta, taM, .... itd?
Da się to opisać jakimś wzorem?
7 lis 17:19
dzwonek: @Mila: czy to odpowiedź na moje rozszerzenie pytania?
Kilka słów wyjaśnienia

. Dzięki
7 lis 18:49
Mila:
Obliczyłam liczbę wyrazów 10−literowych ze wszystkich liter.
7 lis 19:57
Mila:
Liczba 10−literowych wyrazów ze wszystkich liter słowa MATEMATYKA.
Może lepiej tak:
Możesz rozważyć teraz sytuacje:
1) wszystkie litery różne
2) 2 x M i pozostałe różne itd
7 lis 20:04