matematykaszkolna.pl
kombinatoryka N.: 1. Ile można utworzyć różnych wyrazów mających sens lub nie z liter wyrazu: a) Internet b) matematyka? Umiem to zrobić na przykładzie PERMUTACJE czy WARIACJE, gdzie tylko jedna litera się powtarza, ale jak więcej to nie. Proszę o wytłumaczenie. emotka 2. Na półce ustawiamy w jednym rzędzie 4 książki historyczne i 5 matematycznych. Na ile sposobów można ustawić wszystkie książki, jeżeli: a) mogą być one ustawione w dowolnym porządku (9! ?) b) książki historyczne ustawimy na początku?
3 paź 14:56
Eta: Witamemotka a) w słowie internet mamy n= 8 liter litery n, t, e−− powtarzają się dwa razy k1 = 2 k2 = 2 k3 = 2 ilość takich słów jest równa ilości permutacji n−elementowych z k1, k2, k3 powtórzeniami
 n! 
Pn( k1, k2, k3)=

k1!*k2!*k3! 
podstaw i dokończ........ b) podobnieemotka 2/ a) P9= 9!= ......... b) 4!*5!=........ dokończ
3 paź 15:10
N.: W 1a wynik to 5040. W 1b 151200. 2a= 362880. 2b= 2880. (tylko nie wiem dlaczego konkretnie xD) Dzięki śliczne! emotka
3 paź 23:28
Eta: Co tu wiedzieć? Jak w życiu codziennym: na pierwszym miejscu na półce 4 książki ( przestawiając je na 4! sposobów za nimi 5 ksiązek hist. też przestawiając na 5! sposobów teraz korzystają z reguły mnożenia mamy : ilość wszystkich takich ustawień jest: 4!*5!
4 paź 00:11
dzwonek: @Eta − OK, a jaki byłby wzór, który pozwoli policzyć wszystkie "wyrazy" jakie można utworzyć z danych liter niekoniecznie wykorzystując pełen zestaw znaków? tzn. do pytania o wyraz Matematyka, trzeba by doliczyć "M", "Ma", "aM", Mat, Mta, taM, .... itd? Da się to opisać jakimś wzorem?
7 lis 17:19
dzwonek: @Mila: czy to odpowiedź na moje rozszerzenie pytania? Kilka słów wyjaśnienia . Dzięki
7 lis 18:49
Mila: Obliczyłam liczbę wyrazów 10−literowych ze wszystkich liter.
7 lis 19:57
Mila: Liczba 10−literowych wyrazów ze wszystkich liter słowa MATEMATYKA. Może lepiej tak:
10! 

=151 200
3!*2!*2! 
Możesz rozważyć teraz sytuacje: 1) wszystkie litery różne 2) 2 x M i pozostałe różne itd
7 lis 20:04