matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.10.2013
Zadania
Odp.
4
SabraC:
Przekątna sześcianu jest o 6 cm dłuższa od przekątnej ściany sześcianu. Oblicz objętość sześcianu.
0
lfp_2_lol:
Funkcja logarytmiczna − nierówności
1
o:
w pewnej firmie kazdy pracownik otzrymał premię 20% −300zł , 45%−400zł, 25%− 600zł, 10%− 1500zł wiedząc że łączna wartośc najwyższych premii była równa 9000zł oblicz licczbe zatrudnionych w
0
Olka:
Oblicz granice funkcji:
0
Tomeczek:
Oblicz granicę: x→0
5
o:
dane; 2,2,3,a,b,8,8,9, mediana 4,5, śr. arytm. 5,25 może mi ktos wytłumaczyc skąd taka mediana
1
Kasiulaaa:
Wyznacz granicę ciągu określonego wzorem a
1
=
√
2
,a
2
=
√
2+
√
2
a
n
=
√
2+
√
2+...+
√
2
11
Nie piję bo matura:
|x−2|(x
2
−1)
Mam taki wykres f(x)=
x−2
2
młody:
Dobry wieczór. Muszę użyć metody różniczki zupełnej do policzenia gęstości. Czy może mi ktoś to wytłumaczyć
6
C#:
Może mnie ktoś nakierować jak obliczyć taka granice?
5
toja:
Jak to narysować f(x)= |x
2
− 2 |x| |
1
Josep:
Uzasadnij, że liczba
10
soczek:
Wykaż że jeśli x + y = 2 to x
3
+ y
3
≥ 2
1
Benio:
Wita. Mam problem z pochodnymi
zaczynam sobie powtarzać i w zadaniach typu 1/ coś zawsze źle mi to wychodzi.
6
ziarno:
czy ktoś mógłby pomóc?
2
pytanko:
jak narysować funkcje f(x)=
√
x
2
−4
?
0
marcin:
Losujemy jedną kartę z talii 52 kart. Rozważmy zdarzenia: A − wylosowano asa,
0
poooooooooomocy:
Zilustruj na osi : a) { x: x należy do R dla każdego x>0
6
C#:
Czy można to jeszcze jakoś rozbić? lim n+
√
n
2
−1
0
BL:
Może mi ktoś wytłumaczyć jak liczyć medianę ze wzorów?Byłabym wdzięczna.
4
Josep:
4
evee:
moglby mi ktos wytlumaczyc dlaczego cyfry spelniajace to zadanie to 83 i 92? nie rozumiem tego zadania http://www.matematyka.pl/191717.htm
0
majtaj5:
jak dodać do siebie: NWW(jakiś dwóch liczb )+NWD(jakiś dwóch liczb)?
0
MISIO:
Witam! Mam problem z pewnym algorytmem − testem Lehmera. Sprawdza on czy Mp=2
p
− 1 jest pierwsze jeśli p jest pierwsze. Algorytm wygląda tak:
0
nina:
1. załóżmy że cena ananasów wzrosła z 2 do 3 zł i w tym przedziale zmienność ceny elastyczność cenilość nabywanych ananasów,gdy nabywcy przowa na ananasy wynosi 0,9. Jak zmieni się ilość
2
Marcin L:
Wysokość czworościanu foremnego ma długość 6
√
3
cm. Oblicz jego objętość i pole powierzchni całkowitej.
0
Blue:
Rozłóż wielomian na czynniki : w(x) = 2x5−4x4+x3
3
DeDee:
Z czworościanu foremnego o krawędzi długości 3 przy każdym wierzchołku odcinamy ostrosłup w jednej trzeciej długości krawędzi. Oblicz objętość otrzymanej bryły
2
Arek:
−3(2x+4) + 5 (x−2) > −x+5 i wychodzi mi, że 0>27
2
DeDee:
Prostokątną działkę o powierzchni 200m
2
przykryto namiotem foliowym w kształcie ostrosłupa o wysokości 4m. Oblicz ile folii zużyto
5
toja:
Skąd się wzięła 2 linika licząć od wzrorów vieta, mógłby ktoś powiedzieć ? Tak jest wzrór skróconego mnożenia tylk po co jeszcze −2x1x2
2
DeDee:
W walec o objętości V wpisano ostrosłup w taki sposób, że podstawa ostrosłupa, która jest trójkątem równoramiennym o kącie 30 stopni między ramionami, jest wpisana w jedną podstawę
1
basiuuuuunia:
a) f(x)= 2x/x+1 f(1/a)
3
DeDee:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi bocznej b, jeżeli wiadomo, że kąt dwuścienny pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi ma miarę 2α
12
h8:
Szukam kogoś do pomocy za pieniądze.
0
Marysia:
funkcja f opisana jest wzorem f(x)= (z−3)
2
. Wykres funkcji g powstaje w wyniku przekształcenia wykresu funkcji f przez symetrię środkową względem punktu O(0,0). Naszkicij wykres funkcji g,
1
basiuuuuunia:
Oblicz dziedzinę 1) F(x) = √5x− x2 +1/x−2
4
hgv:
Czy byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć na czym polega łączność w przypadku grup abelowych?
0
dawidtuo:
witam. mam problem z rozwiązaniem zadania:
6
Madzik:
Skrzydło wiatraka ma długość l=8m i porusza się ruchem obrotowym względem osi przechodzącej przez środek skrzydła z okresem ruchu T=4s. Ile obrotów a minutę musi wykonać tarcza
0
Monika:
Chcę scałkować funkcję wiarogodności dla rozkładu normalnego. Mam wynik,ale nie wiem skąd się wział
3
aqq:
Witam, rozwiązuję zadania z równości i nierówności i mam problem z jednym przykładem.
2
Adrianol:
Dla liczby x spełniony jest warunek l3x−6l = 6−3x. Wówczas
7
mała kulka:
oblicz granice :
6
DeDee:
Objętość sześcianu wynosi 343cm
3
. Na jego krawędziach wychodzących z jednego wierzchołka zaznaczono punkty odległe o 3 cm od tego wierzchołka i odcięto naroże o takich krawędziach.
2
anna:
Ze zbioru {1,2,3...2n+1} n≥2 losujemy ze zwracaniem 2 liczby. Ile jest możliwości wylosowania pary liczb, której iloczyn jest parzysty?
1
wojcio:
8 osób A,B,C,D,E,F,G,H ma zająć 8 sąsiednich miejsc w jednym rzędzie . Na ile sposobów mogą one usiąść aby osoby CDEF siedziały obok siebie w dowolnym porządku
3
DeDee:
Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 6 cm wynosi 60cm
3
. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy
1
DeDee:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekątne ścian bocznych wychodzące z jednego wierzchołka tworzą kąt o mierze 45 stopni. Krawędź podstawy ma długość 6. Oblicz pole
3
DeDee:
Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa
5
DeDee:
Jaką długość ma rzut prostokątny odcinka o długości 15 cm na płaszczyznę, jeśli odcinek ten jest
2
Mateusz:
oblicz granice:
3
n+1
*n!
a
n
=
(n+1)!*3
n
3
Xenn:
Witam, mam pytanie dla nierówności |||x|−2|−2|<1 ; rozbijam to na ||x|−2|−2<1 i ||x|−2|−2>−1 i nie
2
SeboluX:
1.Znaleźć wzór na złożenie f(kółko)g funkcji opisanych wzorami f(x)=
√
x
, g(x)=4x+9 2.Znaleźć wzór na złożenie g(kółko)f funkcji opisanymi wzorami f(x)=x
2
+1, g(x)=sinx
8
katia:
Narysować w układzie współrzędnych figurę F zadaną nierównościami : {|y|≥1
1
alohalo:
Jak to obliczyć? 27848=20000(1+ x/100)
2
=
0
marko:
Wynagrodzenia w pewnej firmie mają rozkład normalny ze średnią 3000 zł i odchyleniem standardowym równym 500 zł. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowany pracownik otrzymuje:
2
Gosik:
Jeżeli na zdjeciu 20 µm = 1 cm to jakie powiekszenie ma mikroskop?
2
zaraza:
Pomoże ktoś w analizie i rozwiązaniu? Łódka przepłynęła pod prąd 22,5 km, a następnie 28,5km z prądem zużywając na całą drogę 8h.
1
mewsi:
wiatam! mam pytanie odnosnie funkcji linowej, a kobkrenie zadań z treścią na napisanie wzoru.
0
Klaudia S:
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 70. Długość jego boków opisano wyrażeniami: x + y + 1, 2x − y + 18, 3y − x + 1. Wyznacz te długości. Rozpatrz wszystkie możliwości.
2
xantor:
Wyznacz α i β, jeśli wiadomo, że α,β ∊(0,
π
2
) oraz sin(α − β) = cos(α + β) =
1
2
.
0
jarek96:
Rozwiąż nierówność a) 4x
3
− 4x
2
+x−1<0 b) 9x
3
+18x
2
−x−2≥ 0
2
kaśka:
Czas dojazdu do pracy przez Wojtka ma rozkład jednostajny który zawiera się w przedziale od 20 do 40 minut, oblicz prawdopodobieństwo, że Wojtek dotrze do pracy :
5
sara:
czy da się udowodnić, że zbiór {0,3 ; 0,33 ; 0,333 ; ....} nie ma kresu górnego? jak to zrobić
kompletnie nie mam pomysłu
0
pwin:
Rozwiązać nierówności wykładnicze:
4
Szymon:
Dowód wprost i dowód niewprost dla: założenie :ab należy do zbioru liczb rzeczywistych
1
czlek:
cot x+
sin x
1+cosx
=4
9
MQ:
A co oznaczają nawiasy []?
1
asia :
rozwiązać nierównośc : ||−3x+1|−2>3
0
jarek96:
Rozwiąż nierówność a) 4x3 − 4x2+x−1<0 b) 9x3+18x2−x−2≥
0
Szymon:
Potrzebuję zapisać dowód wprost i dowód niewprost dla: załozenie : ab > 0
1
marko_polo:
:::rysunek::: przypadek 1 trójkąty abs i cds są równoległe czyli |ab| =|as| = 6
1
prosze o pomoc:
Adam jest o 5 lat starszy od Zenka, a ich mam ma 5 razy więcej lat Adam jest o 5 lat starszy od Zenka, a ich mam ma 5 razy więcej lat niż obaj chłopcy razem. Pięć
7
HadEs:
W pewnym doświadczeniu badano liczebność kolonii bakterii.zgodnie z modelem teoretycznym liczbę bakterii w zależnosci od czasu t ( w godzinach ) wyraża wzór : y=y0*a
t
, gdzie y0 jest
3
macieeek:
(2
3
√
3
)
3
− 2(2
√
3
)
2
− 8
√
3
+ 24
0
Daniela:
Wielomian W opisuje objętość prostopadłościanu o krawędziach długości x−4, 2x−3, x+6. Wyznacz dziedzinę tego wielomianu.
3
h8:
Szukam kogoś do pomocy za pieniądze.
0
h8:
Witam,
0
kaja:
zapisz w postaci potęgi o wykładniku wymiernym liczbę: 4 pierwiastki z 3
0
jarek96:
Rozwiąż nierówność a) 4x
3
− 4x
2
+x−1<0 b) 9x
3
+18x
2
−x−2≥
4
jarek96:
Rozwiąż nierówność.Skorzystaj z wykresów odpowiednich funkcji. a) (x+5)(x+1)(2x−1)(x−1)<0
1
Monika:
1. 2sin
2
x + sin x − 1=0 2. sin
2
x − 3cos x −3=0
0
Katarzyna:
Proszę o pomoc z tym zadaniem, bo nie potrafię wyznaczyć c.
2
sandra:
oblicz 25
log
5
2
−2
2+2log
2
3
1
kazieebee:
pomoże mi ktoś to roziwązać i jeszcze wytłumaczy kiedy zmienia się znak nierównośći?
1
gochaa:
1
1
1
m
2
−
−
= 0
x−k
x−4
7
kaśka:
√
4x
2
+x−14
>2x−1
3
po koloookwium:0:
napisac rownanie stycznej do krzywej xe
y
+ye
x
=e
xy
w punkcie przeciecia tej krzywej z osią Ox
8
obliczyc pole płata E odciętego z powierzchni z=x
2
+y
2
przez powierzchnię z=1−x
2
−y
2
4
lola:
Wyznacz kres zbioru A={ yeR | ∃x≥0 : y=sinx }
0
rololo:
Prostokąt o bokach 12 cm i 18 cm jest podobny do prostokąta o obwodzie 15 dm. Oblicz pole powierzchni drugiego z nich.
0
zadanie wazne:
1.Oblicz masę 20%−wego roztworu wodorotlenku wapnia konieczną do przygotowania 400g 8%−wego roztworu
0
Cassie:
Czy jest to liczba całkowita? a=log
4
√
5
* log
25
8 ?
3
obliczyc pochodną y'(x) i y''(x) funkcji uwiklanej y=y(x) okreslonej równaniem
y
ln
√
x
2
+y
2
=arctg
x
1
Anka:
Co z tym można dalej zrobić?
5
Daniel:
wykres funkcji liniowej f(x)=ax+b przecina oś OY w punkcie (0 4) oraz f(7)−f(5)=10. Oblicz a i b. Pomoże ktoś?
3
maturzysta:
oblicz wartosci m i n dla ktorych wielomian W jest podzielny przez wielomian P, gdy: W(x)=x
4
−3x
3
+2x
2
+nx+m, P(x)=(x+1)(x−2)
1
Impro:
Witam
0
mam takie zadanie do rozwiazania obliczyć całke potrójną ∫∫∫(2z−x)dxdydz gdzie U jest czworościanem o wierzchołkach A(1,0,0),
1
Alice:
Może będzie tu ktoś kto rozwiazywał zadania z niezawodnosci. W sumie chodzi tu o rozwiązanie pochodnej. Czy ktoś pomoze?
9
Miodek:
log2 * log50 + log
2
5
5
kapi225:
1/
√
2
+
√
3
−1
0
kaja:
Wykaż, że x jest liczbą całkowitą, gdy: a) x=log5 9+2(log5 1−log5 3) b)x=log5 125−2log5 5 c) x=log27 9+log27 243+log27 3
8
0
humanistka:
1. Rozwiąż: |3x/(x
2
−4)|≥1
0
GOGA:
Dane jest równianie z niewiadomą x. Zbadaj ,dla jakich wartości parametru m nalezacego do liczb rzeczywistych równanie ma rozwiązanie . I narysuj wykres do twgo rownania
14
MQ:
|f(x)|
g(x)=
=sgn(f(x)) poza punktami gdzie f(x)=0
f(x)
dla wyjaśnienia:
3
landryna:
Spośród wierzchołków sześcianu o krawędzi 1 losowo wybrano dwa. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A, że odległość tych wierzchołków jest równa
√
2
3
pank:
dy(t)
0,1
+y(t)=3u(t)
dt
starałem się coś znaleźć na temat obliczeń z dwoma zmiennymi zależnymi ale nic nie widziałem. czy jest ktoś w stanie mnie naprowadzić?
0
nikola 13:
Podaj wszystkie pierwiastki (o ile istnieją) wielomianu W(x) jeśli, W(x)=(2x
2
+x+7)(x
2
−5)(x
2
+5x+6)
6
alexaa:
Rozwiąż nierówność: a) |x−2| > 0
0
Ewelinka:
Cześć mam prośbę,jest ktos w stanie rozwiazac te zadania? bardzo mi na tym zalezy tylko jesli ktos juz by sie bral zato jest w stanie napisac wzor i objasnic co jest czym i mniej wiecej
0
lfp_2_lol:
Funkcja logarytmiczna − nierówności
0
edyta:
jak mam narysowac wykres |sin(
π
6
−x| sprawdzcie błagam czY dobrze mysle. najpierw narysowałam wykres sinx, potem zadziałałam na niego symetria wzglednem osi oy. nastepnie
0
alexaa:
0
pomocy:
0,125*4
2
x−3>(
√
2
8
)
−
x
1
aga:
2arcsin
2
x − 3arcsinx +1 <= 0
2
Marta:
log4√x+1\2log4(x+4)=5\4 Czy mogę prosić o pomoc? nie wiem jak sie za to zabrać. wiem, że trzea bedzie skorzystac z tego
1
romek atomek:
Jak mam równanie okręgu o:(x+5)
2
+y
2
=1 i równanie prostej l:y=1
4
nina:
Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązać te równania wielomianowe z wartością bezwzględną ?
3
danoel:
Funkacja z przedziałami
0
kasia1927:
wartość wyrażenia W=
1
sin 60−sin45
jest równa
7
mag50:
Oblicz wartości wielomianu W(x)=−x
3
+ 4x
2
−7 dla argumentów −1, 4
0
Kama:
Wykazać, które z podzbiorow liczb zespolonych z zwykłymi działaniami na dodawania i mnożenia na liczbach zespolonych są strukturami algebraicznymi. Uzasadnij odpowiedzi.
8
sara:
hej
jak udowodnić coś takiego:
14
Miro:
Dobrze to robię?
1
Ld:
Wysokość graniastosłupa prostego jest równa
√
3
a jego podstawą jest trójkąt równoramienny Dwie przekątne ścian bocznych mają długość 6 i przecinają się pod katem 120 stopni Oblicz pole
5
Adrianol:
6
Liczba
jest równa
√
7
+3
0
Lukas :
podstawą graniastosłupa prawidłowego jest romb o kącie ostrym 30 stopni i polu 8cm
2
jego ściany boczne są kwadratami . Oblicz wysokość graniastosłupa i długość przekątnej ściany
0
aaaaaa:
6
Liczba
jest równa
√
7
+3
1
mc :
podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o polu 216Cm
2
. przeciwprostokątna podstawy i wysokość tego graniastosłupa są równe . Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi
10
sino:
log(x−3) − log (27− x ) ≤− log5 −1
0
Anka:
Dany jest trójkąt ABC, w którym AB=8, AC=6. Dwusieczna kąta CAB przecina bok BC w punkcie D takim, że AD=BD. Wyznacz długość boku BC.
1
Lukasz:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny . przekątne ścian bocznych graniastosłupa tworzą z krawędziami podstawy kąty 30stopni 30 stopni i
0
edyta:
pomocy ... Zbadaj liczbę rozwiązań równania |2sinx−1|=m w przedziale <0, 2π> w zależności od parametru m.
1
nina:
Witam, mógłby mi ktoś pomóc z rozwiązaniem kilku równań wielomianowych z wartością bezwzględną ?
2
Nanana:
Wielomian W opisuje objętość prostopadłościanu o krawędziach długości x−4, 2x−3, x+6. Wyznacz dziedzinę tego wielomianu.
2
o:
Tabela przedstawia zestawienie liczby błędów popełnionych przez zdających część teoretyczną egzaminu na prawo jazdy.
0
Damian:
Witam. Mam problem z wykonaniem rzutowania, tych dwóch rysunków. Kompletnie niemam pojęcia jak to
1
Ali:
o ile procent liczba x jest większa od liczby y, jeżeli x=(3/5 − 2/15) : (11/20 − 0,2)
1
zadanie:
Obliczyć granicę ciągu.
0
asia :
wykazać, że jeśli A,B ⊂ [ 0,+
∞
) to zbiory ograniczone, to inf(A+B)=infA + infB oraz sup(A∪B)=max{supA, supB} . Jak ktoś powie mi jak to zrobić, to będę go wielbić
4
Alicjaa:
Wyznacz wartości a i b, dla których wielomiany W(x)= 2x
3
+7x
2
−7x+a i P(x)= (x+1)(2x
2
+bx−12) są równe
2
aga:
porsze o pomoc
arcsinx + arcsin2x = pi/2
20
Ullka:
Dany jest wielomian W(x)= 3x
3
−2x
2
−5x+1. Oblicz W(−1)−3W(0)/W(p2)
7
asia :
w zależności od parametru podać liczbe rozwiązań równania 3|x|−2= m+1
7
Ali:
Ile jest liczb trzycyfrowych, które są podzielne przez 4 lub 5?
3
pierwiastek:
Proszę o rozpisanie etapowo jak sie robi takie zadanie: W zależności od parametru m podaj liczbę rozwiązań 3|x|−2=m+1
2
:P:
Przez jaka liczbe nalezy podzielic liczby 589 i 667 aby otrzymac reszty z dzielenia rowne odpowiednio 1 i 7?
9
aaa:
tg2α= −2,5 jak obliczyć α w stopniach
?
5
dominika:
Proszę o pomoc
√
2
log
√
2
=
2
10
Ullka :
Ustal dziedzinę oraz skróć wyrażenia wymierne. a) x
2
+2xy+y
2
/3x
2
−3y
2
0
Ali:
Ile jest liczb trzycyfrowych, które są podzielne przez 4 lub 5?
4
Ambitas:
1.Proste o równaniach y=−5x−5 i y=(a−5)x+5 są prostopadłe wobec tego
2
maturzysta:
kombinuje tak: x
3
−31x+30=x
3
−6x−25x+30 z pierwszego wyrazenia x przed nawias z drugiego 5. Dobrze rozumuje? Moze mnie ktoś poprawić?
3
Andrzej:
Dla jakich wartości parametrów a,b liczba r jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeśli w(x)=x
4
−2x
3
+6x
2
+ax+b r=1
9
Patishon:
rozwiązywałam równanie i wszystko ładnie wyszło, delta dwa rozwiązania tylko że w odpowiedziach jest jedno, no i jak sobie podstawiłam to rzeczywiście nie pasuje jedno, ale założenia
5
wondolek:
Prostokąt o bokach 14.5 cm i 16,5 cm obracano raz wokół krótszego boku a drugi raz wokół dłuższego.Oblicz stosunki pół powierzchni całkowitych o bjętości powstałych brył obrotowych.
2
zania:
log
√
5
5
3
√
8
3
diego:
Poprawny jest przedział (0,3).
2
KOKO:
W(x)=2x
3
−x
2
−25x−12 W(x)=3x
4
+2x
3
−19x
2
+6x
2
KOKO:
W(x)=x
3
−5x
2
−2x+24
1
KOKO:
W(x)=5x
4
+24x
3
+24x−5
3
arsoxnz:
Pewne 3 firmy produkowały zegarki. Pierwsza firma produkowała 50% wszystkich zegarków, druga firma 30%, a trzecia firma 20% zegarków. Szansa, że zegarek będzie wadliwy to kolejno w
0
darjja:
ZAD 1. Z cyfr { 0,1,2,3,4,5,6 } tworzymy liczby 7−cyfrowe. Ile liczb można utworzyć, jeżeli cyfry nie powtarzają się i utworzone liczby są parzyste.
1
marta:
W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, duma długości wszystkich krawędzi jest równa 40dm.
20
Alicjaa:
PROSZE O POMOC <3 dane jest wyrażenie x+3x2+4x+m uprość wyrażenie gdy m=3 i oblicz jego wartość dla x=2√3
13
EC:
jak narysować wykres
√
−x
2
−x+12
?
0
Alice:
dane jest wyrażenie x+3x2+4x+m uprość wyrażenie gdy m=3 i oblicz jego wartość dla x=2√3 jak to sprowadza sie do 1/(x+1)
0
marta:
W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, duma długości wszystkich krawędzi jest równa 40dm.
8
dominika:
Proszę o pomoc : Znajdż liczbę x gdy
3
Aga:
PILNE
W(x)=5x
4
+24x
3
+24x−5
2
xyz:
Wyznacz zbiory A∩B i A\B a) A= (x∊R: x
3
−4x>0) B= (x∊R: x
3
−x
2
−9x+9≤0)
0
Wolf88:
:::rysunek::: Geometria wykreślna. Znajdź krawędź między płaszczyznami α i β. Nie mam pojęcia jak to zrobić
4
Mariusz:
Na ile sposobów można rozmieścić 6 ponumerowanych kul do 4 różnych pudełek tak by wszystkie pudełka były zajęte.
1
Grzyb:
Cześć mógłby ktoś rozwiązać te równanie. Coś mi zły wychodzi wynik.
8
joshi:
Wyznacz największa liczbę ujemną spełniającą równanie cosx−sinxtgx=1
4
EC:
1
Określ dziedzinę funkcji y=
. Uzasadnij że funkcja ta przyjmuje tylko wartości
x
2
−6x+10
dodatnie. Czy przyjmuje ona wartość największą czy najmniejszą.
6
Aga:
W(x)=X
4
+25
2
Aga:
W(x)=x
6
−729
3
mariola22au:
a) (x+9)(x−9)= b) (4x−3)(3+4x)=
5
:):
Wykaż że dla x> 0 i y >0 prawdziw jest nie równość
x+y
b)
≥
√
xy
2
2x
y
c)
+
≥ 2
y
2x
7
mariola22au:
a) (x
2
+5)
2
= b) (5−2x
2
)
2
=
7
mariola22au:
Witam i bardzo proszę o pomoc 1) Wyznacz iloczyn korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.
11
joshi:
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos
2
x+5sinx+1=0 należące do przedziału <0,2π>
1
Patryk:
1. (2−3
√
3
)(2−3
√
3
) 2. (1+
3
√
3
)
3
7
Kamil:
Witam. Mam problem z obliczeniem:
5
zadanie:
znajdz wspolrzedne punktu przeciecia okregu x
2
+y
2
−y−2=0 z prosta A+tv,gdzie A(8, −5), v[4, −3].
0
snooze:
Wiem, że to nie miejsce ale potrzebuję pilnie osoby, która ogarnia chemię a konkretnie dział stechiometrii. Mógłby ktoś pomóc?
1
Ania:
Zaznacz zbiór punktów log
x
y < log
y
x.
14
sylwiaj:
√
2x + 2
√
2x−1
−
√
2x − 2
√
2x −1
2
Ania:
Proszę o pomoc. Próbowałam zrobić założenia, odwrócić drugi logarytm i podstawić za niego t. Wyszło mi t=1 v t=−1
1
blan:
4) /z/ i +Re z + Imz = 2i
1
Zbyszek :
x
2
+x−6
Dana jest funkcja f(x)=
x
3
−2x
2
−9x+18
wykaż że ta funkcja nie ma miejsc zerowych
2
Zbyszek :
x
2
−1
Michał: Dane jest wyrażenie W(x)=
:
(x−1)
2
x
2
−1
x
a)wyznacz dziedzine
2
Ratarcia:
Pomóżcie
: Prosta x − y − 5 = 0 jest styczna do elipsy, której ogniska sa w punktach F1(−3, 0) i F2(3, 0). Znalezc równanie tej elipsy.
17
dzisiaj koloookwium:0:
3
3
znalezc rownanie stycznej do liscia kartezjusza x
3
−3axy+y
3
w punkcie (
a,
a)
2
2
poje pytanie jest takie jezeli licze pochodną po x czy po y co sie dzieje z tym a? to a jest
2
Michał:
2x3−ax
Michał: Dane jest wyrażenie W(x)=
x2+2x
a)wyznacz dziedzine
1
Michał:
Dane jest wyrażenie W(x)={2x
3
−ax}{x
2
+2x}
1
Michał:
Dany jest wielomian trzeciego stopnia o współczynniku 1 przy najwyższej potędze którego pierwiastkami są liczby 4 i −2 .Znajdź trzci pierwiastek tego wielomianu jeśli wiadomo że
10
takitam:
podnies do kwadratu
4
takitam:
Witam zadanie niby proste ale licząc albo gdzieś popełniam błąd lub odpowiedź jest zła... Także prosiłbym kogoś kto jest chętny do jego przeliczenia
Z góry bardzo dziękuję
12
isaaaaa:
jak zapisać taką sumę przy pomocy sigmy ?: a) −17−12−7−2+3+8+13=
6
dzisiaj koloookwium:0:
cześć mam problem z obliczeniem takiego zadania( a bardziej z wyliczeniem całki)
2
olo:
:::rysunek::: y=cosx+|cosx|
5
matematycznie:
wykaż,że jeżeli a+b=4 , a należy do rzeczywistych i b też, to a
2
+ b
2
= 8
4
pomocy:
3
√
5
2
=
4
pomocy:
(2−1)
2
=?
1
ania:
Udowodnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n (n+1)(2n+1) jest podzielna przez 6.
2
Niko:
Mam taką nierówność
4
ziuta:
1/3x + 2/5y= co mam z tym zrobic?
17
Niko:
Czy moglibyście pomóc mi rozwiązać taką nierówność
3
ziuta:
1/3x + 2/5y= 1/3 * 2/5y=
3
pawlo:
Pociąg jeździ co 10 min 24/7. Jakie jest prawdopodobieństwo, że przychodząc w losowym momencie na stację będe czekał od 4 do 7 minut.
5
polo:
Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
2
emi:
wykresy funkcji określonych wzorami: *y=x do drugiej potengi
1
Janek:
Pomozcie. Jak obliczyc ta granice.
0
majtaj5:
log