matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
zadanie:
Obliczyć granicę ciągu. Obliczyć granicę ciągu a
n
dla ustalonego k ≥ 1, k rzeczywiste. a
n
= n*
n
√
k
−n
23 paź 17:41
Krzysiek:
k
1/n
−1
n
n
√
k
−n=
1/n
podstawienie: t=k
1/n
−1
1
ln(t+1)=
*lnk
n
k
1/n
−1
tlnk
lnk
wracając do ciągu a
n
=
=
=
1/n
ln(t+1)
ln(t+1)
1/t
lnk
dla n→
∞
, t→0, zatem a
n
→
=lnk
lne
23 paź 18:18