wielomian trzeciego stopnia, pomocy :(
marta: W prostopadłościanie, którego podstawą jest kwadrat o boku x dm, duma długości wszystkich
krawędzi jest równa 40dm.
Wyznacz wzór opisujący objętośc tego prostopadlościanu w zależnośi od x. Podaj potrzebne
założenia
23 paź 15:54
Janek191:
h − wysokość prostopadłościanu
Mamy
2 *4x + 4h = 40
8x + 4h = 40 / : 4
2x + h = 10 ⇒ h = 10 − 2x
więc objętość
V = Pp *h = x2 * h = x2 *( 10 − 2x) = 10 x2 − 2 x3
V(x) = − 2 x3 + 10 x2
=====================
x > 0 i 10 − 2 x > 0 ⇒ 2x < 10 ⇒ x < 5
x ∊ ( 0; 5)
============
23 paź 18:17