matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
taka sobie granica :)
Kasiulaaa:
Wyznacz granicę ciągu określonego wzorem a
1
=
√
2
,a
2
=
√
2+
√
2
a
n
=
√
2+
√
2+...+
√
2
może jakaś podpowiedź?
23 paź 23:09
Krzysiek:
a
n+1
=
√
2+a
n
wykaż indukcyjnie,że ciąg jest monotoniczny i ograniczony przykład:
https://matematykaszkolna.pl/forum/191140.html
23 paź 23:14