Uzasadnianie zbierzności ciągu rekurencyjnego i liczenie jego granicy.
Juliusz: Dany jest ciąg rekurencyjny:
a1=10 an+1=4+√an+3 (dla dowolnego n≥1)
Korzystając z twierdzenia o ciągu monotonicznym i ograniczonym uzasadnić zbieżność
tego ciągu, a następnie obliczy ́ jego granice.
Najbardziej interesuje mnie dowód na zbieżność (nie wiem jak do tego podejść), bo granica to
intuicyjnie 7.
9 mar 09:58
Juliusz: Zrobiłem błąd.
a1=10 an+1=4+√an+2 (dla dowolnego n≥1)
Przepraszam za pomyłkę.
9 mar 10:00
Trivial:
1. Ciąg jest słabo malejący
a2 = 4 + √10 + 2 = 4+√12 ≤ 4+√16 = 8 ≤ 10 = a1 OK
Załóżmy że an+1 ≤ an (an+1 − an ≤ 0). Czy to implikuje an+2 − an+1 ≤ 0?
an+2 − an+1 = 4 + √an+1+2 − an+1
≤ 4 + √an+2 − an+1
= an+1−an+1
= 0. OK
Zatem ciąg an jest słabo malejący.
2. Ciąg an jest ograniczony od dołu przez 4 (trywialne).
Zatem istnieje granica ciągu an. Liczymy.
g = 4 + √g+2
(g−4)2 = g+2
g2 − 8g + 16 = g+2
g2 − 9g + 14 = 0
(g−2)(g−7) = 0
Zatem g = 2 lub g = 7. Jako że 4 > 2 wybieramy g = 7.
9 mar 13:12