Prosze o wyprowadzenie wyniku ..
HadEs: W pewnym doświadczeniu badano liczebność kolonii bakterii.zgodnie z modelem teoretycznym liczbę
bakterii w zależnosci od czasu t ( w godzinach ) wyraża wzór : y=y0*at, gdzie y0 jest
początkową liczbą bakterii natomiast a − pewną stałą . wyznacz stała a jesli początkowo było
1500 bakterii a po 8 godzinach ich liczba wzrosła do 24000. po jakim czasie liczebność kolonii
bakteriii bedzie równa 96000?
24000=1500*a8
24000:1500=a8
16=a8
nie wiem co dalej ...
23 paź 19:48
MQ: a=8√16
23 paź 19:55
HadEs: coś nie tak zrobilem chyba bo stała a ma wynosic po tym działaniu √2
czy ktos moze mi pomoc ?
23 paź 20:06
MQ: No i wynosi:
(√2)8=16
23 paź 20:08
HadEs: mozesz powiedziec w jaki sposob wyprowadziles(as) to ;>
23 paź 20:10
MQ: 16=24=((√2)2)4=(√2)2*4=(√2)8
23 paź 20:12
HadEs: ale co teraz z ta 8 zrobic ?
23 paź 20:18
MQ: Nic −− po prostu pokazałem ci, że a=√2
23 paź 20:23