Nierówność wielomianowa
Miro: Dobrze to robię?
x3−4x2−4x−16=0
x2(x−4)−4(x+4)=0
(x−4)(x+4)(x2−4)=0
(x−4)(x+4)(x−2)(x+2)=0
no i wychodzą mi 4 wyniki a powinny max 3. Gdzie robię błąd?
23 paź 18:16
nina: to równinie jest rozwiązane prawidłowo. x=4 , x=−4 x=2 x=−2
23 paź 18:21
Miro: Na pewno? Toć to chyba powinny być 3 rozwiązania a nie 4.
23 paź 18:24
Wojtek: "Toć" hehehe wieśniak
23 paź 18:26
PuRXUTM: po pierwsze to nie jest nierówność, po drugie źle, po trzecie wydaje mi się że źle przepisałeś
polecenie...
23 paź 18:27
nina: Trzy rozwiązania miałbyś gdyby równanie np wyglądało tak: x3−4x2+4x−16=0. Może sprawdź czy
dobrze przepisałeś znaki.
23 paź 18:27
Miro: Dobrze jest przepisane.
PuRXUTM pomyliło mi się od pośpiechu.
23 paź 18:29
23 paź 18:32
Saizou : nie tylko wolfram, ale również wzory cardano i Vax
23 paź 18:33
Saizou : a no i jeszcze wiele osób np. ICSP, ZKS, pigor .....+
∞
23 paź 18:34
PuRXUTM: no dobra

nie będę się kłócił Saizou
23 paź 18:34
Saizou : jeszcze zapewne poznasz wzory Cardano na studiach

i będziesz mógł rozkminiać takie zadania
23 paź 18:39
Miro: Saizou akurat znam wzory Cardano bo jestem na studiach ale chciałem przez ten prostszy sposób
zrobić
23 paź 18:48
Saizou : a co jest w trudnego w podstawianiach do wzorów ?
23 paź 18:49
Miro: Nic ale ten przykład wygląda tak że można go zrobić przez tą metodę. Zresztą myślałem że robię
coś źle. Dawno tego sposobu nie przypominałem a muszę.
23 paź 18:53