wykaż,że..
matematycznie: wykaż,że jeżeli a+b=4 , a należy do rzeczywistych i b też, to a2 + b2 = 8
23 paź 11:06
matematycznie: poprawka.
a2 + b 2 ≥8
23 paź 11:06
PW: Znana jest nierówność między kwadratem średniej arytmetycznej a śrenią arytmetyczną kwadratów:
| | a+b | | a2+b2 | |
(1) ( |
| )2 ≤ |
| , |
| | 2 | | 2 | |
prawdziwa dla dowolnych a, b∊R.
Dla danych z zadania
8 ≤ a
2+b
2,
co kończy dowód.
Prawdziwość (1) wykazać można bez trudu, jeśli ktoś tej nierówności nie zna.
23 paź 11:23
matematycznie: nie było to jakieś skomplikowane jak teraz to analizuję.
dziękuję bardzo
23 paź 11:27
Janek191:
Inaczej :
a + b =4 a ∊ R i b ∊ R
a + b = 4 ⇒ b = 4 − a
więc
a
2 + b
2 = a
2 + ( 4 − a)
2 = a
2 + 16 − 8a + a
2 = 2 a
2 − 8 a + 16
f(a) = 2 a
2 − 8 a + 16
q = f(2) = 2*2
2 − 8*2 + 16 = 8
ZWf = < 8 ; +
∞ )
zatem
a
2 + b
2 ≥ 8
============
ckd.
23 paź 11:38
PW: A widzisz, kto nie zna nierówności (1), musi już wykonać dość odważne rozumowanie (nie każdego
ucznia na to stać).
Nie mówię, że Janek191 nie zna (za dużo widziałem jego porad), ale wczuł się i pokazał
sposób rozumowania zupełnie inny, i już nie taki prosty.
23 paź 11:49