Składanie funkcji
SeboluX: 1.Znaleźć wzór na złożenie f(kółko)g funkcji opisanych wzorami f(x)=√x, g(x)=4x+9
2.Znaleźć wzór na złożenie g(kółko)f funkcji opisanymi wzorami f(x)=x2+1, g(x)=sinx
23 paź 20:38
SeboluX: Proszę o pomoc, jutro kolokwium z tego
23 paź 21:00
Janek191:
f(x) = √x
g(x) = 4x + 9
( f o g) (x) = f ( g(x)) = f( 4x + 9) = √4x + 9
===================================
z.2
f(x) = x2 + 1
g(x) = sin x
( g o f) (x) = g( f(x)) = g ( x2 + 1) = sin ( x2 + 1)
======================================
23 paź 22:10