matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
blan:
4) /z/ i +Re z + Imz = 2i /z/−moduł liczby z
23 paź 13:35
irena_1:
z=x+yi |z|=
√
x
2
+y
2
Re z=x Im z=y
√
x
2
+y
2
i+x+y=2i
√
x
2
+y
2
=2 i x+y=0 y=−x
√
2x
2
=2 2x
2
=4 x
2
=2 x=
√
2
lub x=−
√
2
y=−
√
2
lub y=
√
2
z
1
=
√
2
−
√
2
i lub z
2
=−
√
2
+
√
2
i
23 paź 13:39