uprość wyrażenie
Alicjaa: PROSZE O POMOC <3
dane jest wyrażenie x+3x2+4x+m uprość wyrażenie gdy m=3 i oblicz jego wartość dla x=2√3
Jak je uprościć do postaci 1/(x+1)
23 paź 15:49
Alicjaa: Pomoże ktoś

Nie wiem skąd wzięło się do tej postaci 1/(x+1)
23 paź 16:34
Alicjaa: :(
23 paź 16:37
diego: Ono nie uprości się do tej postaci. Coś źle przepisałaś.
23 paź 16:40
Hajtowy:
x+3 = x
2+4x+3
x
2+3x = 0
x
2+3x = (2
√3)
2+3*2
√3
x
2+3x = 12+6
√3
x(x+3) = 12 + 6
√3
23 paź 16:43
Ullka : Tak było na tym forum że tak trzeba uprościć ale coś mi nie pasowało więc pytam bo już sie
pogubiłam
23 paź 16:44
Alicjaa: No ja też
23 paź 16:45
diego: Tylko zapis wyglądał inaczej niż podajesz.
23 paź 16:45
Alicjaa: A w odpowiedziach jest 2p(3)−1/11
23 paź 16:46
Alicjaa: x+3/x2+4x+m
23 paź 16:48
Alicjaa: literówka
23 paź 16:48
Alicjaa: dane jest wyrażenie x+3/x2+4x+m uprość wyrażenie gdy m=3 i oblicz jego wartość dla x=2√3 Jak
je uprościć do postaci 1/(x+1)
Tak ma być

więc pomożecie?
23 paź 16:50
diego: | 1 | | 2√3−1 | |
| = |
| = ten wynik co podajesz  |
| 2√3+1 | | 11 | |
23 paź 16:53
Ullka: ale nie mogę tego tak zapisać...musze wiedzieć skąd to sie wzieło to na fakultety z matmy
23 paź 16:56
Alicjaa: jejku
23 paź 16:57
Alicjaa: Dlaczego to wyrażenie uproszone jest w taki sposób
23 paź 16:59
Alicjaa: 1/(x+1)
23 paź 16:59
matyk: | 1 | | 1 | | 2√3−1 | |
| = |
| * |
| = |
| 2√3+1 | | 2√3+1 | | 2√3−1 | |
| | 2√3+1 | | 2√3+1 | | 2√3−1 | | 2√3 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| − |
| |
| | (2√3+1)(2√3−1) | | (2√3)2−12 | | 11 | | 11 | | 11 | |
23 paź 17:00
matyk: | x+3 | | x+3 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| x2+4x+3 | | (x+3)(x+1) | | x+3 | |
23 paź 17:01
Alicjaa: OOo właśnie dziękuje

**
23 paź 17:02
matyk: W drugiej linijce w liczniku w poście z 17:00 powinno być 2√3−1 zamiast 2√3+1
23 paź 17:02