jak zapisać taką sumę przy pomocy sigmy ?
isaaaaa: jak zapisać taką sumę przy pomocy sigmy ?:
a) −17−12−7−2+3+8+13=
b) 3+6+12+24+48+96=
23 paź 12:13
wredulus_pospolitus:
a)
ciąg arytmetyczny
a
1 = −17
r = (−12) − (−17) = 5
b)
ciąg geometryczny
a
1 = 3
23 paź 12:16
wredulus_pospolitus:
poradzisz sobie dalej
23 paź 12:17
isaaaaa: właśnie myślałam o ciągu, ale jak to teraz przełożyć na tą sigmę to nie wiem
23 paź 12:20
wredulus_pospolitus:
an = a1*(n−1)*r <−−− ciąg arytmetyczny
an = a1*qn−1 <−−− ciąg geometryczny
są to wzory na n'ty wyraz danego ciągu
i wlaśnie taką postać musisz mieć 'w sigmie'
23 paź 12:21
isaaaaa: a mógłbyś mi po prostu zapisać to w sigmie, żebym mogła potem sobie to jakoś przetrawić w
całości ? Bardzo proszę. Nie miałam matmy wieki.
23 paź 12:23
wredulus_pospolitus:
mógłbym ... ale tego nie zrobię
masz wszystko na tacy podane ... wystarczy skrobnąć
23 paź 12:25
wredulus_pospolitus:
∑1n ai <−−− tak wygląda ogólna postać sumy ... Ty w miejsce ai musisz wstawić ... no
własnie ... co ?
a w miejsce 'n' ... co ?
23 paź 12:26
isaaaaa: no to dziękuję, że i tak mi nie pomogłeś. Bo nie wiem, jak to zrobić i tak.
23 paź 12:29
isaaaaa:
...
∑i dzialanie z zastosowaniem k tak nam na cwiczeniach i wykladzie pokazywali
k=...
23 paź 12:32
wredulus_pospolitus:
no to niestety następnym krokiem jest po prostu podanie odpowiedzi ... a tego ode mnie nie
uzyskasz z prostego powodu −−− stanowcze nie dla szukających gotowców
I możesz mi pisać o tym, że 50lat matematyki się nie uczyłaś/−eś czy też inne ckliwe historie,
które mogą nawet być prawdą ... ale to nie zmienia faktu −−− nim samemu się nie podstawi
'kropki nad i' to się nie zapamięta metody.
23 paź 12:32
wredulus_pospolitus:
Student/−ka

No to miłej sesji poprawkowej życzę
23 paź 12:33
isaaaaa: nie każdy jest taki, że sam do wszystkiego od razu dochodzi. Ja uczę się na podstawie
przykładów, to co nam wytłumaczono na ćwiczeniach, to umiem i rozwiązuję inne zadania
opierające się na tym samym.
23 paź 12:35