matematykaszkolna.pl
całka potrójna-wspołraedne walcowe dzisiaj koloookwium:0: cześć mam problem z obliczeniem takiego zadania( a bardziej z wyliczeniem całki) obliczyć całke potrójną ∫∫∫(x2+y2)dxdydz gdzie obszar U ograniczony jest poprzez nierówność x2+y2≤z≤1−x2−y2 korzystam tutaj ze wspołrzędnych walcowych granice całkowania wyszły mi takie 1−r2≤z≤r 0≤α≤2π 0≤r≤22 i teraz zaczynają sie schody mam ∫span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">220 dr ∫2π0 dα ∫rp{1−r2} *r3dz jak bym chciała obliczyc tylko tą ostatnią całke tą po dz to mam r3*z w granicy od 1−r2 do r ok tu jeszcze spoko bo tylko podstawiam granice za r ale jak dojde do wyliczania całki po dr to co sie dzieje z tym pierwiastkiem prosze o pomocemotka kolokwium przedemna a musze to zrozumiec bo dostan zawału x góry dziękuje
23 paź 11:47
dzisiaj koloookwium:0: uu cos nie tak napisałamemotka trzy całki po moich granicach całkowania * r3
23 paź 11:49
wredulus_pospolitus: po pierwsze zapisuje się to tak: ∫ab (∫cd (∫ef coś dz) dy) dx bo to co Ty zapisalaś to jest po prostu iloczyn trzech całek
23 paź 12:05
dzisiaj koloookwium:0: tak wiem ze zle zapisałam (jak zapisze po swojemu lepiej mi to wyliczycemotka ale wiem ze to co napisalam jest zlym zapisem na kolokwium bede sie pilnowacemotka
23 paź 12:09
wredulus_pospolitus: więc tak jedziesz pierwszą calkę to masz r3*z ... podstawiasz granice i masz r3(r−1−r2) druga całka ... masz r3(r−p{1−r2)*α = 2πr3(r−1−r2) trzecia całka ... i tu rozwiązujesz 2π∫ (r4 − r31−r2) dr = ... proponuję rozdzielić na dwie całki ... pierwsza to elementarna druga ... podstawienie t = 1−r2 −> dt = −2r dr ... oraz t=1−r2 −> r2 = (t+1) po podstawieniu można znowu rodzielić na dwie całki elementarne
23 paź 12:20
wredulus_pospolitus: pamiętaj jednak, że: albo liczysz całkę nieoznaczoną 'z boku' i wracasz z podstawieniami i dopiero to wpisujesz sobie albo liczysz oznaczoną i wtedy trza zmieniać granice całkowania przy podstawieniu
23 paź 12:24
dzisiaj koloookwium:0: ok będe pamiętaćemotkawłasnie nie wiedziałam co zrobić z tą trzecia całką jak przed pierwiastkiem i w pierwiastku jest to r, aaa nie wpadłam na to żeby to zrobić przez podstawianie (tzn wpadłam ale tam mi nie pasowało ze przed pierwiastkiem jest r3 i myslalam ze tak nie mozna zrobic)także schody się skończyly mam nadzieje
23 paź 12:33