całka potrójna-wspołraedne walcowe
dzisiaj koloookwium:0: cześć mam problem z obliczeniem takiego zadania( a bardziej z wyliczeniem całki)
obliczyć całke potrójną ∫∫∫(x
2+y
2)dxdydz gdzie obszar U ograniczony jest poprzez
nierówność
√x2+y2≤z≤
√1−x2−y2
korzystam tutaj ze wspołrzędnych walcowych
granice całkowania wyszły mi takie
√1−r2≤z≤r
0≤α≤2π
0≤r≤
√22
i teraz zaczynają sie schody

mam
∫
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
√220 dr ∫
2π
0 dα ∫
rp{1−r
2} *r
3dz
jak bym chciała obliczyc tylko tą ostatnią całke tą po dz to mam r
3*z w granicy od
√1−r2 do r ok tu jeszcze spoko bo tylko podstawiam granice za r ale jak dojde do
wyliczania całki po dr to co sie dzieje z tym pierwiastkiem prosze o pomoc

kolokwium przedemna a musze to zrozumiec bo dostan zawału

x góry dziękuje
23 paź 11:47
dzisiaj koloookwium:0: uu cos nie tak napisałam

trzy całki po moich granicach całkowania * r
3
23 paź 11:49
wredulus_pospolitus:
po pierwsze zapisuje się to tak:
∫ab (∫cd (∫ef coś dz) dy) dx
bo to co Ty zapisalaś to jest po prostu iloczyn trzech całek
23 paź 12:05
dzisiaj koloookwium:0: tak wiem ze zle zapisałam (jak zapisze po swojemu lepiej mi to wyliczyc

ale wiem ze to co
napisalam jest zlym zapisem na kolokwium bede sie pilnowac
23 paź 12:09
wredulus_pospolitus:
więc tak
jedziesz pierwszą calkę to masz r3*z ... podstawiasz granice i masz r3(r−√1−r2)
druga całka ... masz r3(r−p{1−r2)*α = 2πr3(r−√1−r2)
trzecia całka ... i tu rozwiązujesz
2π∫ (r4 − r3√1−r2) dr = ...
proponuję rozdzielić na dwie całki ... pierwsza to elementarna
druga ... podstawienie t = 1−r2 −> dt = −2r dr ... oraz t=1−r2 −> r2 = (t+1)
po podstawieniu można znowu rodzielić na dwie całki elementarne
23 paź 12:20
wredulus_pospolitus:
pamiętaj jednak, że:
albo liczysz całkę nieoznaczoną 'z boku' i wracasz z podstawieniami i dopiero to wpisujesz
sobie
albo liczysz oznaczoną i wtedy trza zmieniać granice całkowania przy podstawieniu
23 paź 12:24
dzisiaj koloookwium:0: ok będe pamiętać

własnie nie wiedziałam co zrobić z tą trzecia całką jak przed pierwiastkiem i
w pierwiastku jest to r, aaa nie wpadłam na to żeby to zrobić przez podstawianie (tzn wpadłam
ale tam mi nie pasowało ze przed pierwiastkiem jest r
3 i myslalam ze tak nie mozna
zrobic)także schody się skończyly

mam nadzieje
23 paź 12:33