rownanie stycznej
po koloookwium:0: napisac rownanie stycznej do krzywej xey+yex=exy w punkcie przeciecia tej krzywej z
osią Ox
prosze o podpowiedz
23 paź 19:20
Trivial:
F(x,y) = xe
y + ye
x − e
xy
Przecięcie krzywej z osią Ox ⇔ y = 0. Z równania wylicazamy: x = 1 Zatem (x,y) = (1,0)
| | dy | | ∂F∂x(1,0) | |
Teraz wystarczy policzyć a = |
| (1) = − |
| |
| | dx | | ∂F∂y(1,0) | |
23 paź 19:32
po koloookwium:0: ok zrobilam (x,y)=(0,1)... ale ok rozumiem dzięki
23 paź 19:36
Trivial: | | 1 | | 1 | |
Czyli idąc dalej: a = − |
| = − |
| |
| | 1 + e − 1 | | e | |
y = ax + b
23 paź 19:39