równanie stycznej
dzisiaj koloookwium:0: | | 3 | | 3 | |
znalezc rownanie stycznej do liscia kartezjusza x3−3axy+y3 w punkcie ( |
| a, |
| a) |
| | 2 | | 2 | |
poje pytanie jest takie jezeli licze pochodną po x czy po y co sie dzieje z tym a? to a jest
stałą liczba i zawsze bedzie czy jak wyliczam pochodną to to omijam
tzn pochodna po x zrobilam bym tak:
3x
2−3ay czy dobrze?
z gory dzieki
23 paź 13:19
wredulus_pospolitus:
'a' jest stałą ... więc nadal będzie
tak dobrze jest
23 paź 13:22
dzisiaj koloookwium:0: ok to dalej juz wiem co z tym

ale mam jeszcze jedno zad w ktorym nie mam w ogole pomyslu jak
zaczac zaraz napisze
23 paź 13:33
dzisiaj koloookwium:0: obliczyc pole czesci powierzchni x
2+y
2−4z
2=0 ktora leży nad płąszczyzną Oxy i ktorej
rzutem na płąszczyzne Oxy jest wnetrze trojkąta o wierzchołkach (1,1), (7,4), (7,10)
ŻE CO ŻE JAK

?
23 paź 13:35
wredulus_pospolitus:
co wiemy:
1) co to jest to x
2 + y
2 − 4z
2 = 0

2) patrzymy na część poniżej osi O
xy (granice wstępnie wybrane?)
3) rzutem na płaszczyznę jest trojkąt (1,1) , (7,4) (7,10) <−−− granice 'x' i 'y' już masz ...
sprawdź wartości 'z' dla tych 'x' i 'y'
całka po obszarze zamkniętym ... jak się 'cuś takiego rozwiązuje' (pytam bo szczerze ja już
tego nie pamiętam

)
23 paź 13:43
dzisiaj koloookwium:0: że co że jak

1)jakaś tam powierzchnia
2) granice wstępne?− oj nie wybrane
3) ok trójkąt. granice juz mam? yyy nie mam

Ty nie pamietasz a wyszlo na to że ja nie umieeeeem
23 paź 13:56
wredulus_pospolitus:
1) no nie nie nie ... jak się nie poznaje wzorów podstawowych powierzchni 3d to trzeba się
niestety trochę pouczyć tego (albo na ściągę):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_sto%C5%BCkowa
powinno się znać podstawowe powierzchnie (nazwy) i ich wzory
23 paź 14:04
wredulus_pospolitus:
(1,1) ; (7,4) ; (7,10)
jak taki trójkącik byś zapisała w granicach (całka podwójna)
np. tak:
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
1≤x≤7 ; |
| x + |
| ≤y≤ |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 paź 14:09
dzisiaj koloookwium:0: ok przespałam ważne wzory widze

ściąga tylko ściąga w takim przypadku zostaje ale podstawowy
problem predzej dostałabym zawału niż cos sciągneła

no trudno jedynie zostaje mi modlenie
sie zeby takiego typu zadania nieeeee bylo

. o 16 zaczyna sie moja nierówna walka

dziękuję
za pomoc z tamtymi zad niech bedą takie. a do tego zad wroce jeszcze
23 paź 14:24
po koloookwium:0: mam takie zadanie do rozwiazania
obliczyć całke potrójną ∫∫∫(2z−x)dxdydz gdzie U jest czworościanem o wierzchołkach A(1,0,0),
B=(0,1,0), C=(0,1,1), D=(1,1,0)
no i widzisz swiat jest brutalny... takie mialam zadnanie jak to zaczac? w ogole musze to zad
wyzej zrozumiec
23 paź 20:16
23 paź 20:20
Trivial:
23 paź 20:25
Trivial:
Teraz trzeba ustalić granice.
0 ≤ x ≤ 1
1−x ≤ y ≤ 1
0 ≤ z ≤ 1−x
23 paź 20:36
po koloookwium:0: do tamtego zad tak jak napisales

a tego zad nie rozumiem
23 paź 20:42
Trivial:
Czworościan to bryła powstała z połączenia 4 wierzchołków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czworo%C5%9Bcian
Po narysowaniu bryły wystarczy odczytać granice.
Przerywana prosta ma równanie y(x) = 1−x.
Współrzędna z górnej ściany również zależy tylko od x i ma równanie 1−x.
23 paź 20:46
po koloookwium:0: ok granice mam poprostu zostaje wyliczenie całki z tą funkcja tak? nieee taki typ zad nie jest
dla mnie moze jest łatwe ale mam zacmienie obrzydliwe na takim typie zad
23 paź 20:55
Trivial: Tak, główny "problem" to chyba odczytanie granic.
23 paź 20:57
po koloookwium:0: tak to jest główny problem

kurcze jak patrze na twoje granice to aż mi głupio co sobie
pomyśli moja baba z cwiczeń jak zobaczy moje

o maaaaaaaaaaatko
23 paź 21:04