matematykaszkolna.pl
równanie stycznej dzisiaj koloookwium:0:
 3 3 
znalezc rownanie stycznej do liscia kartezjusza x3−3axy+y3 w punkcie (

a,

a)
 2 2 
poje pytanie jest takie jezeli licze pochodną po x czy po y co sie dzieje z tym a? to a jest stałą liczba i zawsze bedzie czy jak wyliczam pochodną to to omijam tzn pochodna po x zrobilam bym tak: 3x2−3ay czy dobrze? z gory dzieki
23 paź 13:19
wredulus_pospolitus: 'a' jest stałą ... więc nadal będzie tak dobrze jest
23 paź 13:22
dzisiaj koloookwium:0: ok to dalej juz wiem co z tymemotka ale mam jeszcze jedno zad w ktorym nie mam w ogole pomyslu jak zaczac zaraz napisze
23 paź 13:33
dzisiaj koloookwium:0: obliczyc pole czesci powierzchni x2+y2−4z2=0 ktora leży nad płąszczyzną Oxy i ktorej rzutem na płąszczyzne Oxy jest wnetrze trojkąta o wierzchołkach (1,1), (7,4), (7,10) ŻE CO ŻE JAK ?
23 paź 13:35
wredulus_pospolitus: co wiemy: 1) co to jest to x2 + y2 − 4z2 = 0 2) patrzymy na część poniżej osi Oxy (granice wstępnie wybrane?) 3) rzutem na płaszczyznę jest trojkąt (1,1) , (7,4) (7,10) <−−− granice 'x' i 'y' już masz ... sprawdź wartości 'z' dla tych 'x' i 'y' całka po obszarze zamkniętym ... jak się 'cuś takiego rozwiązuje' (pytam bo szczerze ja już tego nie pamiętam )
23 paź 13:43
dzisiaj koloookwium:0: że co że jakemotka 1)jakaś tam powierzchnia 2) granice wstępne?− oj nie wybrane 3) ok trójkąt. granice juz mam? yyy nie mamemotka Ty nie pamietasz a wyszlo na to że ja nie umieeeeem
23 paź 13:56
wredulus_pospolitus: 1) no nie nie nie ... jak się nie poznaje wzorów podstawowych powierzchni 3d to trzeba się niestety trochę pouczyć tego (albo na ściągę): http://pl.wikipedia.org/wiki/Powierzchnia_sto%C5%BCkowa powinno się znać podstawowe powierzchnie (nazwy) i ich wzory
23 paź 14:04
wredulus_pospolitus: (1,1) ; (7,4) ; (7,10) jak taki trójkącik byś zapisała w granicach (całka podwójna) np. tak:
 1 1 3 1 
1≤x≤7 ;

x +

≤y≤

x −

2 2 2 2 
23 paź 14:09
dzisiaj koloookwium:0: ok przespałam ważne wzory widze ściąga tylko ściąga w takim przypadku zostaje ale podstawowy problem predzej dostałabym zawału niż cos sciągnełaemotka no trudno jedynie zostaje mi modlenie sie zeby takiego typu zadania nieeeee bylo. o 16 zaczyna sie moja nierówna walka dziękuję za pomoc z tamtymi zad niech bedą takie. a do tego zad wroce jeszcze
23 paź 14:24
po koloookwium:0: mam takie zadanie do rozwiazania obliczyć całke potrójną ∫∫∫(2z−x)dxdydz gdzie U jest czworościanem o wierzchołkach A(1,0,0), B=(0,1,0), C=(0,1,1), D=(1,1,0) no i widzisz swiat jest brutalny... takie mialam zadnanie jak to zaczac? w ogole musze to zad wyzej zrozumiec
23 paź 20:16
Trivial: Jaki jest wynik do tego https://matematykaszkolna.pl/forum/217332.html zadania?
23 paź 20:20
Trivial: rysunek
23 paź 20:25
Trivial: Teraz trzeba ustalić granice. 0 ≤ x ≤ 1 1−x ≤ y ≤ 1 0 ≤ z ≤ 1−x
23 paź 20:36
po koloookwium:0: do tamtego zad tak jak napisalesemotka a tego zad nie rozumiem
23 paź 20:42
Trivial: Czworościan to bryła powstała z połączenia 4 wierzchołków. http://pl.wikipedia.org/wiki/Czworo%C5%9Bcian Po narysowaniu bryły wystarczy odczytać granice. Przerywana prosta ma równanie y(x) = 1−x. Współrzędna z górnej ściany również zależy tylko od x i ma równanie 1−x.
23 paź 20:46
po koloookwium:0: ok granice mam poprostu zostaje wyliczenie całki z tą funkcja tak? nieee taki typ zad nie jest dla mnie moze jest łatwe ale mam zacmienie obrzydliwe na takim typie zad
23 paź 20:55
Trivial: Tak, główny "problem" to chyba odczytanie granic. emotka
23 paź 20:57
po koloookwium:0: tak to jest główny problememotka kurcze jak patrze na twoje granice to aż mi głupio co sobie pomyśli moja baba z cwiczeń jak zobaczy moje o maaaaaaaaaaatkoemotka
23 paź 21:04