pole płata
po koloookwium:0: obliczyc pole płata E odciętego z powierzchni z=x2+y2 przez powierzchnię z=1−x2−y2
zeby obliczyc to pole musze skorzystac ze współrzednych walcowych?
23 paź 19:18
Krzysiek: no nie wiem czy musisz,ale to znacznie uprości obliczenia.
23 paź 19:39
po koloookwium:0: no ok skorzystałam ze wspórzędnych walcowych podstawiając r2=x2+y2 mam
z=r2 i z=1−r2
z tego wylicze r , z mam podane a kąt będzie jaki? α∊(0,2π)?
23 paź 19:44
Krzysiek: tak
23 paź 19:45
po koloookwium:0: ufff to dobrze. dziękuje
23 paź 19:47
Trivial:

Pole płata wynosi tyle, co pole powierzchni bryły obrotowej o równaniu
√x obróconej wokół Ox
w granicach 0 ≤ x ≤
12
| | π | |
S = 2π∫01/2 √x√1 + 1/(4x)dx = 2π∫01/2 √x + 1/4dx = |
| (2√2−1). |
| | 6 | |
23 paź 20:09
Trivial: | | π | |
Mała poprawka |
| (3 √3−1).  |
| | 6 | |
23 paź 20:11
23 paź 20:25
Trivial: Czyli było dobrze.

wywalam błędny post. Dlaczego nie? Akurat zapomniałem wzór na pole płata.
23 paź 20:27