granica
C#: Może mnie ktoś nakierować jak obliczyć taka granice?
lim n√5*7n+7*5n
n→∞
pod pierwiastkiem sa potegi n....podejrzewam, ze najlatwiej zrobić to z twierdzenia o trzech
ciągach ale nie mam pojęcia jak to ograniczyć, mógłby mi ktoś pomóc?
23 paź 22:51
C#: nikt nie pomoze?
23 paź 23:02
Trivial:
n√5*7n + 7*5n = 7*n√5 + 7*(5/7)n → 7
23 paź 23:04
C#: a można jakoś tak pokolei a nie skrótowo?
23 paź 23:05
Trivial: Ale to jest po kolei. Wyłączam 7n przed pierwiastek.
23 paź 23:06
Janek191:
Tw. o trzech ciągach
23 paź 23:11
Janek191:
bn = n√ 5*7n + 7*5n ; 5*7n > 7*5n dla n > 1
an = n√ 5*7n cn = n√ 2*5*7n = n√ 10*7n
Mamy
an ≤ bn ≤ cn
lim an = lim 7*n√5 = 7*1 = 7
n→∞ n→∞
oraz
lim cn = lim 7*n√10 = 7*1 = 7
n→∞ n→ ∞
zatem na mocy tw. o trzech ciągach
lim bn = 7
n → ∞
23 paź 23:20