trygonometria
mw: cosx − sinx = −1
Proszę o przynajmniej pomysł
23 paź 12:37
takitam: podnies do kwadratu
23 paź 12:38
mw: Też tak próbowałam na początku, ale nie jest dobrze bo wychodzą zarówno wyniki dla cosx−sinx =
±1
23 paź 12:42
takitam: umiesz wzory skróconego mnożenia?

cos
2x −2sinxcosx +sin
2x=1, zatem
−2sinxcosx=0
23 paź 12:46
mw: Tak, ale to byloby dobre gdyby cosx−sinx=1
23 paź 12:48
takitam: (−1)2 = 1
zatem sinxcosx=0
x = 0+ kπ
23 paź 12:52
mw: Dla x=0
1−0=1 ≠−1
23 paź 13:09
takitam: źle napisałem odp jest dla kąta
x = π + 2kπ lub x= 3/2π+2kπ
23 paź 13:28
takitam: znowu źle, tylko to pierwsze jest poprawne.
23 paź 13:34
ICSP: cosx − sinx = −1 podzielę sobie przez −1
sinx − cosx = 1
√2 (sinx * cos45o − cosx * sin45o) = 1
√2(sinx − 45o) = 1
Dokończ
23 paź 13:54
mw: Dzięki

23 paź 14:35