Funkacja z przedziałami
danoel: Funkacja z przedziałami
Czesc mam taką funkcję :
x∊ [−14 ; 14]
1 dla x∊ (−14 ; 0)
y(x) = 3 dla x∊ (0 ; 14)
0 dla reszty x
i teraz mam wyznaczyć takie 2 funkcje z tej funkcji :
y1(x) = 12 ( y(x) + y(−x) )
y2(x) = 12 ( y(x) − y(−x) )
Ma ktoś pomysł jak znaleść te funkcje?
23 paź 18:23
danoel: ?
23 paź 19:55
MQ: y1 = (1+3)/2 w obu przedziałach
y2 = (1−3)/2 w przedziale ujemnym
= (3−1)/2 w przedziale dodatnim
23 paź 20:01
danoel: hmm a mógłbyś mi to wyjaśnić chociaż dla tego y1 ?
23 paź 20:37