równanie cyklometryczne
aga: porsze o pomoc

arcsinx + arcsin2x = pi/2
23 paź 17:20
MQ: arcsinx=π/2−arcsin2x
arcsinx=arccos2x
cosinusujemy obie strony:
cos(arcsinx)=cos(arccos2x)
cos(arcsinx)=2x
cosinus zamieniamy na sinus
√1−sin2(arcsinx)=2x
√1−x2=2x
Resztę sobie policz −− pamiętaj o dziedzinie!
23 paź 17:41
AS:
arcsin(x) + arcsin(2*x) = π/2
Oznaczam
α = arcsin(x) => x = sin(α)
β = arcsin(2*x) => 2*x = sin(β)
Wtedy mamy α + β = π/2
2*sin(α) = sin(π/2 − α) czyli 2*sin(α) = cos(α) czyli tg(α) = 1/2
α = 26.565o
Ostatecznie
x = sin(α) = sin(26.565o) = 0.4472
Odp. x = 0.4472
23 paź 18:02