Wyrażenia algebraiczne
Ullka : Ustal dziedzinę oraz skróć wyrażenia wymierne.
a) x2+2xy+y2/3x2−3y2
b) x2+2x−15/2x−6
23 paź 16:43
Ullka: Help
23 paź 16:52
Hajtowy:
2x−6 ≠ 0
x ≠ 3
Δ=4+60=64
√Δ=8
x
1=5
x
2=−3
23 paź 16:58
Hajtowy: | | (x−y)2 | | x−y | |
a) |
| = |
| |
| | 3(x2−y2) | | 3(x+y) | |
Dalej bym chyba nie kombinował, poza tym nie ma z czym już
23 paź 17:00
Ullka: A dziedzina do a) to z
23 paź 17:01
Hajtowy: zamiast (x−y)
2 ma być (x+y)
2 
literówka

Czyli będzie tak:
| (x+y)2 | | x+y | |
| = |
| |
| 3(x2−y2) | | 3(x−y) | |
23 paź 17:01
Hajtowy: skoro x ≠ 3
No to dziedzina to : D=R−{3}
23 paź 17:02
Ullka: aha no fakt
23 paź 17:03
Ullka: Dziękuje

**
23 paź 17:06
Ullka: A mógłbyś to po kolei rozpisywać
23 paź 17:07
Ullka: a już mam dzięki
23 paź 17:08