Wyznacz wszystkie wartości parametru m
wajdzik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie (tgx−1)(tg
2x−m
3+3m)=0 ma w
| | π | | π | |
przedziale (− |
| ; |
| ) jedno rozwiązanie. |
| | 2 | | 2 | |
Widzę to tak:
tgx=1 V tg
2x=m
2−3m
m
2−3m<0
m(m−3)<0
m∊(0,3)
i jeszcze druga możliwość: m
2−3m=1
Δ=9+4
√Δ=
√13
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
m1= |
| V m2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3−√13 | | 3+√13 | |
I zapisuję odpowiedź: m∊(0,3) U {m1= |
| V m2= |
| } |
| | 2 | | 2 | |
Patrzyłem na rozwiązania na internecie bo są różne i nie wiem czy mój tok rozumowania jest
prawidłowy.
Z góry dziękuję.
23 paź 16:26
Piotr 10: Wg mnie m2−3m≠1, bo wtedy wyjdą nam dwa rozwiązania.
tg2x=1 * √
tgx=1 v tgx=−1
A przecież mamy znaleźć taki parametr m dla którego równanie będzie miało jedno rozwiązanie w
przedziale (−π/2;π/2).
Ja bym rozpatrzył tylko jeden przypadek
m2−3m < 0
wtedy m∊(0;3)
23 paź 16:32
diego: Poprawny jest przedział (0,3).
23 paź 16:35
wajdzik: Ok, tak tylko chciałem się upewnić bo znowu mam błąd w książce

dzięki wielkie
23 paź 16:47