Wektory - znajdź wektor prostopadły do dwóch wektorów
takitam: Witam zadanie niby proste ale licząc albo gdzieś popełniam błąd lub odpowiedź jest zła... Także
prosiłbym kogoś kto jest chętny do jego przeliczenia

Z góry bardzo dziękuję
Znajdź wektor jednostkowy C prostopadły do wektorów
a = [2,−1,1] ; b = [1, −1, 2]
23 paź 12:35
wredulus_pospolitus:
no to pokaż jak liczysz iloczyn wektorowy
23 paź 12:57
takitam: no macierzami raczej

inaczej nie potrafię i nie wiem jak je tutaj wstawiać także podam sam
wynik:
a x b = [3,−3,3]
23 paź 13:34
takitam: ale błedów dziś robię...
[2.−1,1] x [1,−1,2] =
|−1 1| | 2 1| | 2 −1|
|−1 2| , − | 1 2|, | 1 −1| = [−2−(−1), −(4−1), −2−(−1)] = [−1,−3, −1]
23 paź 13:40
wredulus_pospolitus:
po poprawce jest dobrze
23 paź 13:55