dowód
soczek: Wykaż że jeśli x + y = 2 to x3 + y3 ≥ 2
23 paź 22:32
Saizou : prawdą jest że
x
2+y
2≥0
ponad to
x+y=2
x
2+2xy+y
2=4
x
2+y
2=4−2xy
4−2xy≥0
−2xy≥−4
xy≤2
x
3+y
3=(x+y)
3−3x
2y−3xy
2=(x+y)
3−3xy(x+y)=2
3−3xy*2=8−6xy≥2 (łącząc z faktem że xy≤2) c.n.w
ale coś czuję że jest inny sposób, łatwiejszy, ale już za późno na myślenie
23 paź 22:53
Piotr 10: x+y=2
x=2−y
(2−y)3+y3=8−12y+6y2−y3+y3=8−12y+6y2
8−12y+6y2≥2
6y2−12y+6≥0
y2−2y+1 ≥0
(y−1)2≥0
Wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że nierówność końcowa jest
prawdziwa, a więc nierówność wyjściowa też musi być spełniona
x3+y3 ≥ 2 c.n.w
23 paź 22:57
Eta:
Z nierówności między średnimi:
średnia potęgowa ≥ średnia arytmetyczna
| | a3+b3 | | a+b | | 2 | |
3√ |
| ≥ |
| = |
| =1 /3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a
3+b
3≥2
c.n.u
23 paź 22:58
Piotr 10: Eta a która średnia jest większa kwadratowa czy potęgowa
23 paź 23:03
Janek191:
x + y = 2 ⇒ y = 2 − x
zatem
x
3 + y
3 = x
3 + ( 2 − x)
3 = x
3 + 8 − 3*4 x + 3*2 x
2 − x
3 = 6 x
2 − 12 x + 8
więc
f(x) = 6 x
2 − 12 x + 8
q = f(1) = 6*1 − 12*1 + 8 = 2
oraz a = 6 > 0
dlatego
ZWf = < q ; +
∞ ) = < 2; +
∞)
czyli
x
3 + y
3 ≥ 2
ckd.
========
23 paź 23:04
Saizou : potęgowa ≥ arytmetyczna ≥ kwadratowa ≥ harmoniczna
23 paź 23:06
Piotr 10: Ok dzięki
Saizou
23 paź 23:07
Eta:
Ejj
Saizou 
........... ≥
geometryczna ≥....
23 paź 23:10
Saizou : tak, chodziło o geometryczną

o tej myślałem a napisałem co innego
23 paź 23:12
Rafał28:
x + y = 2 wówczas (x + y)3 = 8
x3 + y3 + 3x2y + 3xy2 = 8
x3 + y3 = 8 − 3xy(x + y)
x3 + y3 = 8 − 6xy
Trzeba uzasadnić, że 8 − 6xy ≥ 2, czyli, że xy ≤ 1
x + y = 2 ⇔ y = 2 − x
xy = x(2−x) = −x2 + 2x; parabola; ramiona skierowane w dół; wierzchołek W(1, 1).
Wniosek. Zawsze xy ≤ 1
23 paź 23:13