równania wielomianowe z wartością bezwzględną
nina: Witam, mógłby mi ktoś wyjaśnić jak rozwiązać te równania wielomianowe z wartością bezwzględną
?
1) | x4−x| + |x3−x2|=|−x4−x3+x2+x|
2) |x−1|3=x−1
23 paź 18:23
nina: 1)
|x4−x|+|x3−x2|=|−x4−x3+x3+x|⇒|x(x3−1)|+|x2(x−1)|=|−x3(x+1)+x(x+1)|⇒
|x(x−1)|+|x2(x−1)|=|(x+1)(x−x3)|⇒(x−1)2+x(x+1)+x(x+1)2(x−1)=0⇒2x(x+1)3(x−1)3=0⇒ x=−1 i
x=1 i x=0
Dobrze to rozwiązałam ? Powinien wyjść wynik x=1, x=0, więc gdzie popełniłam błąd?
23 paź 18:46
PW: |x(x3−1)|+|x2(x−1)|=|−x3(x+1)+x(x+1)|⇒
|x(x3−1)|+|x2(x−1)|=|(x+1)(x−x3)|, a dalej to już same dziwne rzeczy. Jakim cudem
zniknęła wartość bezwzględna?
23 paź 19:36
nina: właściwie to nie wiem po prostu jej później juz nie napisałam bo nei miałam pomysłu jak to
dalej rozwiazać
23 paź 21:17
PW: |x(x−1)(x2+x+1)| + |x2(x−1)| = |(x+1)(−x)(x2−1)|
|x(x−1)(x2+x+1)| + |x2(x−1)| = |x(x+1)2(x−1)|
(po prawej stronie nie ma pomyłki, można było ten minus pominąć z uwagi na to, że |−u|=|u|).
Korzystając z twierdzenia, że dla dowolnych u i v |uv| = |u||v| można równanie zapisać w
postaci
|x(x−1)||x2+x+1| + |x(x−1)||x| = |x(x−1)||(x−1)2|
|x(x−1)|(|x2+x+1| + |x|) = |x(x−1)|(x−1)2
(po prawej stronie można pominąć wartość bezwzględną, bo (x−1)2≥0).
|x(x−1)|(|x2+x+1| + |x| − (x−1)2) = 0.
To już łatwiej, ale jeszcze nie koniec.
23 paź 23:10