Stereometria-Sześcian Pilne
SabraC: Przekątna sześcianu jest o 6 cm dłuższa od przekątnej ściany sześcianu. Oblicz objętość
sześcianu.
23 paź 23:47
Eta:
a
√3= a
√2+6
a(
√3−
√2)=6
| | 6 | |
a= |
| =. ........... V= a3 =....... |
| | √3−√2 | |
23 paź 23:50
ICSP: a√3 = a√2 + 6
Rozwiąż to równanie. Potem wystarczy tylko wstawić do wzoru :
V = a3
23 paź 23:50
SabraC: Wielkie dzięki
23 paź 23:51
Mila:
a − długość krawędzi sześcianu
d=6+√2a
d=a√3
a√3=6+√2a
a√3−a√2=6
a(√3−√2)=6 /*(√3+√2)
a*(3−2)=6*(√3+√2)
a=6*(√3+√2)
a3=63*(√3+√2)3 dokończ
23 paź 23:51