Proszę o pomoc
Adrianol: Dla liczby x spełniony jest warunek l3x−6l = 6−3x. Wówczas
23 paź 21:10
bezendu:
x∊(−∞,2)
23 paź 21:11
Adrianol: A możesz rozpisać to będę bardzo wdzięczny
23 paź 21:15
5-latek: |3x−6|= 3x−6=0 to x=2 w 2 sie zeruje wiec z definicji modulu z definicji modulu dla x≥2
|3x−6|=3x−6 bo opuszczamy wartosc bezwzgledna (modul ) bez zmiany znaku
Teraz dla x<2 z definicji |3x−6|=6−3x co zrobilismy ?
24 paź 09:45
irena_1:
|3x−6|=6−3x
3x−6≤0
3x≤6
x≤2
x∊(−∞; 2]
Liczba x=2 również spełnia to równanie
24 paź 10:23
5-latek: Tak. Spelnia . Jesli przyjmie taka definicje modulu . jesli jednak przyjmnie dla x≥0 to juz nie
spelnia
24 paź 10:26
irena_1:
Jeśli x=0, to |x|=x=−x.
24 paź 10:34
irena_1:
I to nie o definicję modułu chodzi.
Bo− jeśli 3x−6=0, to 6−3x=3x−6 i |3x−6|=0
24 paź 10:36
5-latek: Pani Ireno . Definicja |x|=x dla x≥0 i |x|=−x dla x<0 i tego niech sie trzyma
Skoro nie wie ze opuszczajac modul zmieniamy znak na przeciwny to lepiej nie sie trzyma tej
definicji
Mozna oczywiscie tak |x|=x dla x>0 i |x|=−x dla x≤0 ale po co ma sobie mieszac .
Pozdrawiam
24 paź 10:52