statystyka.
BL: Może mi ktoś wytłumaczyć jak liczyć medianę ze wzorów?Byłabym wdzięczna.
irena_1:
Nie ma gotowego wzoru.
Ustawiamy dane w porządku niemalejącym i:
− jeśli jest ich nieparzysta ilość, to wybieramy wartość środkową
− jeśli jest parzysta ilość danych, to liczymy średnią arytmetyczną z dwóch wielkości stojących
w środku
czyli− jeśli n− ilość danych (czyli mamy niemalejący ciąg a
1, a
2,... , a
n) i:
| | n+1 | |
− n=2k+1, to wybieramy wielkość ak (k= |
| ) |
| | 2 | |
| | ak+ak+1 | | n | |
− n=2k, to liczymy średnią |
| (k= |
| ) |
| | 2 | | 2 | |