Rozłóż wielomian na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Aga: W(x)=X4+25
23 paź 15:09
Piotr 10: W(x)=(x2)2+52=(x2+5)2 − 10x2=
(x2+5 − √10x)(x2+5+√10x)=(x2−√10*x+5)(x2+√10*x+5}
Chyba tak
23 paź 15:15
Aga: ,a jak to się dzieje, ze w nawiasach pojawia sie √10x a reszta jest tak samo
23 paź 15:25
Aga: juz rozumiem
23 paź 15:29
Nienor: Zakładam sobie, że: a=x2+5, a b=√10x
Podstaiwam to do pierwszej linijki i dostaję:
a2−b2=(a−b)(a+b)=(x2+5−√10x)(x2+5+√10x)
23 paź 15:30
prosze o rozpisanie: skąd się wzięło to 10x2? nie rozumiem.
23 paź 16:15
prosze o rozpisanie: dobra, juz chyba wiem
23 paź 16:22