Łączność w grupie abelowej
hgv: Czy byłby mi ktoś w stanie wytłumaczyć na czym polega łączność w przypadku grup abelowych?
(* poniżej to symbol "o plusik")
Mianowicie mam przykład x*y = x+y−3, zbiór R.
Łączność udowodniłem w ten sposób:
P = (x*b)*c (x+y−3) * c = (x+y−3) + z − 3 = x + (y+z−3) − 3 = x + (y*z) − 3 = a*(b*c)
Dlaczego tam w miejsce tego c wstawia się c−3?
23 paź 21:23
PW:
a◯(b◯c) = a◯(b+c−3) = a+(b+c−3)−3 = a+b+c−6
(a◯b)◯c = (a+b−3)◯c = (a+b−3)+c−3 = a+b−3+c−3 = a+b+c−6
Korzystaliśmy z łączności zwykłego dodawania w zbiorze liczb rzeczywistych.
a◯(b◯c) = (a◯b)◯c
− działanie "◯" jest łączne.
Nie ma tam żadnego "wstawiania c−3 zamiast c" − jest stosowanie definicji działania "◯",
która mówi: chcesz wykonać działanie na elementach x i y, to dodaj je w zwykły sposób i od
wyniku odejmij 3.
23 paź 21:56
hgv: A jakie są zasady w przypadku mnożenia? Mam taki przykład:
(X, *), X = (1, ∞), działanie: 2−x−y+xy
23 paź 22:24
PW: Nie ma żadnych zasad, jest definicja działania, która mówi: wynik działania na elementach x i y
z X to ich iloczyn pomniejszony o sumę i powiększony o 2 (przekształciłem definicję do postaci
x*y = xy −(x+y) +2,
co na jedno wychodzi wobec własności zwykłych działań mnożenia i dodawania).
Po pierwsze trzeba zbadać, czy jest to działanie wewnętrzne, to znaczy czy wynik działania też
należy do X. Jest to dosyć oczywiste, gdyż dla x<1 i y<1 jest
x+y < 2,
−(x+y) > −2
2−(x+y0 > 0
2−(x+y) + xy > xy >0.
Po tym sprawdzeniu można przystąpić do badania struktury algebraicznej (X,*) − sprawdzania czy
spełnia definicję grupy.
23 paź 22:45
hgv: Dzięki za pomoc.

Zrobię parę przykładów jeszcze, aby to dobrze zrozumieć.
23 paź 22:48