rozwiaz rownanie
joshi: Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos2x+5sinx+1=0 należące do przedziału <0,2π>
2cos2x+5sinx+1=0
za cos2x podstawiamy (1−sin2x)
2(1−sin2x)+5sinx+1=0
−2sin2x+5sinx+3=0
za sinx przyjmujemy pomocnicza t
−2t2+5t+3=0
Δ=1
√Δ=1
t1=32
t2=1
z tego co sie orientuje zadanie chyba rozwiazalem prawidłowo ale mam jedno pytanie móglby mi
ktos wskazac jak okreslic te wszystkie rozwiazania w tym przedziale podanym w zadaniu?
23 paź 14:46
ICSP: a gdzie założenie co do t ?
23 paź 14:48
joshi: no napisalem ze za sinx przyjmuje t
sinx=t
o to chodzi?
23 paź 14:49
Piotr 10: Jeżeli sinx=t
to t∊<−1;1>
23 paź 14:50
joshi: czyli z tych pierwiastkow ktore wyliczylem moge wziasc tylko t2 poniewaz t1=1.5 tak?
23 paź 14:51
Piotr 10: Tak.
23 paź 14:55
joshi: czyli t2=1
czyli sinx=1
x0=
π2
i teraz obliczam
x=x0+2kπ
x=π−x0+2kπ


?
23 paź 14:55
Piotr 10: Otwórz sobie tablice maturalne.
Po pierwsze masz określony przedział <0;2π>
I patrz kiedy funkcja przyjmuje wartość 1 w przedziale <0;2π>
23 paź 14:57
23 paź 14:57
joshi: no przyjmuje tylko dla π2 rozwiazanie
23 paź 14:58
23 paź 14:59
joshi: no faktycznie kurcze dziekuje bardzo
23 paź 15:00
Martyna81: W delcie pojawił się błąd, wydaje mi się, że nie wzięto pod uwagę minusa
Wzór na deltę:
Δ= b
2− 4ac
Δ= 5
2− 4*(−2)*3= 25+ 24= 49
√Δ= 7
wtedy
t1= 3
t2= −1/2
Zadanie było rozwiązane już jakiś czas temu, ale może komuś się jeszcze kiedyś przyda z małą
poprawką
17 sty 21:48