Stereometria
DeDee: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt o mierze 60 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego graniastosłupa
23 paź 20:52
krystek:
23 paź 21:11
Hajtowy: przekatna bryly D=6cm
przekatna podstawy=d
wysokosc graniastoslupa =H
kat α=60°
Pc=? V=?
6
√3=2H /:2
H=3
√3cm
2d=6 /:2
d=3cm
to a
√2=3
| | 3 | | 3√2 | |
a= |
| = |
| cm dł. kraw.podstawy |
| | √2 | | 2 | |
objętość bryły:
| | 3√2 | | 18 | | (54√3) | | (27√3) | |
V=Pp·H= |
| )2 * 3√3= |
| * 3√3= |
| = |
| cm3 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
pole całkowite:
| | 3√2 | | 3√2 | | 36√6 | |
Pc=2Pp+4Pb=2· |
| 2 +4* |
| * 3√3 = 9 + |
| = 9+18√6 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9(1+2
√6)cm
2
23 paź 21:15
Hajtowy: Zamiast 6 wstaw 8. Powaliło mi się
23 paź 21:16