Nierówności
Niko: Czy moglibyście pomóc mi rozwiązać taką nierówność
8x+5*2x≥2+4x+1
Doprowadziłem to do tej postaci:
23x+5*2x≥2+22x*22
ale nie wiem co dalej.
23 paź 09:27
Aga1.: Podstaw pomocniczą zmienną t=2x i t>0
t3+5t≥2+4t2
23 paź 09:32
Niko: tylko szczerze mowiąć nie wiem co zrobić jeśli mam t3...
23 paź 09:35
Niko: Czy x=1 ?
23 paź 09:57
23 paź 10:22
Niko: czyli rozumiem że xnie jest równe 1 tak?
Tw. Bezouta nie znam i nie potrafie tego zrobić
23 paź 10:26
Antek: Jesli nie znasz tego twierdzenia to wroc do wielomianow i poznaj je . Dopiero potenm bierz sie
za nierownosci i rownania wykladnicze
23 paź 10:39
Niko: czytam milion razy to twierdzenie na tej stronie i i tak nie rozumiem o co w nim chodzi
23 paź 11:04
Niko: Pierwiastek bezouta jest 2
I co dalej?
23 paź 11:19
Niko: czyli t=2 a jesli tak to 2=2x w takim razie x=1
Dobrze?
23 paź 11:20
Garth:
Nie ma czegos takiego jak "pierwiastek bezouta". Jest cos takiego jak pierwiastek.
Jezeli znalazles pierwiastek dla swojego wielomianu, ktorym jest tutaj t3 − 4t2 + 5t − 2 ≥ 0,
to znajac twierdzenie Bezout wiesz, ze ten wielomian dzieli sie przez x − a, gdzie a to ten
znaleziony pierwiastek [w tym przypadku, o ile na pewno 2 jest tym pierwiastkiem, to wielomian
dzieli sie przez t − 2]. Nastepnie szukasz kolejnych pierwiastkow, bo moze ich byc wiecej. Po
podzieleniu bedziesz mial juz nierownosc kwadratowa, wiec bedzie o wiele latwiej, bo mozna
posluzyc sie wzorami na pierwiastki rownania kwadratowego.
23 paź 11:26
Niko: Ok. Podzieliłem. Ostatecznie oprócz t=2 wyszło z równania kwadratowego t=1. I teraz obydwa
podstawiam do t=2x?
23 paź 11:38
Garth:
Tak, jesli t = 2 lub t = 1 to podstawiasz.
2x = 2 lub 2x = 1
23 paź 11:57
daras: 2 nie jest pierwiastkiem wielomianu bo W(2)≠0
23 paź 14:53
daras: 1 tez nie jest: W(1)=2≠0
23 paź 14:55
23 paź 15:06
daras:

@
Garth masz rację t
3−4t
2+5t−2≥0
Rozważałem trochę inny wielomian

czyli W(2)=0 i W(1)=0⇒1 i 2 sa pierwiastkami wielomianu
czyli (t−1)
2(t−2)≥0 teraz metodą pętelkową wyznaczamy rozwiązanie tej nierówności
Spełniają ją t =1 i t ≥ 2 dalej ty..
23 paź 17:34
daras: PS. podany przeze mnie wyżej link do rysowania wykresów funkcji znacznie skraca proces
znajdowania pierwiastków, nazwałbym to nawet Bezoutem graficznym
23 paź 17:35