kinematyka
Madzik: Skrzydło wiatraka ma długość l=8m i porusza się ruchem obrotowym względem osi przechodzącej
przez środek skrzydła z okresem ruchu T=4s. Ile obrotów a minutę musi wykonać tarcza
szlifierki, aby punkty na jej obwodzie miały prędkość liniową taką jak koniec skrzydła
wiatraka? Średnica tarczy szlifierki d=20cm
W internecie sa rozwiazania, tylko co strona to inne wyniki i po prostu juz sie gubię..
23 paź 21:16
Piotr 10: Ciekawe zadanie, później spróbuję je zrobić
23 paź 21:26
Madzik: I jak Piotr, coś myślałes nad nim?
23 paź 22:35
Piotr 10: Na razie słucham muzyki i robię polski

. A Ty coś myślałeś/myślałaś nad tym zadaniem ?
23 paź 22:37
Madzik: generalnie jestem w trakcie rozwiązywania jeszcze innych 7, ale z tym nie umiem sb poradzić:(
23 paź 22:53
Piotr 10: A na kiedy Ci te zadanie potrzebne ?
23 paź 23:04
Madzik: jutro, 1 lekcja
23 paź 23:05
dero2005:

d = 8 m
t = 4 s
v = πdf = 2π [ms
−1]
v
t = πd
tf
t = v
πd
tf
t = 2π
d
t = 0,2 [m]
| | 2π | |
ft = |
| = 10 [s−1]*60 = 600 [obr/min] |
| | 0,2π | |
24 paź 06:47