sss
EC: jak narysować wykres √−x2−x+12 ?
23 paź 15:46
Hajtowy: |x2+x+12|
Δ < 0
Czyli jest brak pierwiastków.
23 paź 15:50
EC: Nie możesz tak zrobić, bo całe wyrażenie pod pierwiastkiem nie jest podniesione do kwadratu,
czyli nie można tego zapisać jako moduł z tego wyrażenia. Inne pomysły?
23 paź 15:58
Piotr 10: Hajtowy co Ty robisz
23 paź 15:58
EC: Możemy się skupić na wykresie?
23 paź 16:02
Piotr 10: Ja to nie mam żadnego pomysłu; Może napisz całe polecenie zadania
23 paź 16:03
EC: Narysuj wykres

Tyle co wiem, że funkcja ta przyjmuje najmniejszą wartość 0, a największą
3,5.
23 paź 16:05
Hajtowy: √−x2−x+12 = √−(x−3)(x+4)
x=−4 v x=3
23 paź 16:05
Piotr 10: W liceum jesteś czy studia
23 paź 16:05
Piotr 10: Dziedzina:
−x2−x+12≥0
− (x+4)(x−3) ≥0
x∊<−4;3>
23 paź 16:09
EC: Hajtowy, zapisałeś to iloczynowo, ale to nie jest f. kwadratowa, lecz pierwiastek z
f.kwadratowej. Mnie interesuje wykres, jak go narysować.
Piotr 10, liceum.
23 paź 16:09
Piotr 10: Niestety ja Ci nie pomogę, bo nic mi nie przychodzi do głowy. Na pewno ktoś niedługo Ci pomoże.
23 paź 16:10
23 paź 16:13
EC: Dobra, już do wiem, jak się za to zabrać, dzięki
23 paź 16:25