matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Tomeczek:
Oblicz granicę: x→0
√
1+x
−
3
√
1+x
x
Nie wiem jak to rozpisać, z góry dzięki
23 paź 23:15
irena_1:
t=
6
√
1+x
√
1+x
=t
3
3
√
1+x
=t
2
1+x=t
6
, x=t
6
−1 Jeśli x→0, to t→1
√
1+x
−
3
√
1+x
t
3
−t
2
t
2
(t−1)
=
=
=
x
t
6
−1
(t−1)(t
5
+t
4
+t
3
+t
2
+t+1)
t
2
1
=
→
t
5
+t
4
+t
3
+t
2
+t+1
6
24 paź 10:33