Szybka odpowiedź.
Klaudia S: Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 70. Długość jego boków opisano wyrażeniami: x + y +
1, 2x − y + 18, 3y − x + 1. Wyznacz te długości. Rozpatrz wszystkie możliwości.
23 paź 20:08
Janek191:
a = x + y + 1
b = 2x − y + 18
c = 3y − x + 1
a + b + c = 70
czyli
( x + y + 1) + ( 2x − y + 18 ) + ( 3y − x + 1) = 70
2x + 3y + 20 = 70
2x + 3y = 50
3y = 50 −2x / : 3
−−−−−−−−−−−−−−−
więc
| | 50 | | 53 | |
a = x + |
| − 23 x + 1 = 13 x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 50 | | 2 | | 8 | | 4 | |
b = 2x − ( |
| − |
| x) + 18 = |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 50 | | 2 | |
c = 3*( |
| − |
| x ) − x + 1 = 51 − 3x |
| | 3 | | 3 | |
I przypadek:
a = b
| 1 | | 53 | | 8 | | 4 | |
| x + |
| = |
| x + |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
więc
| | 1 | | 53 | | 60 | |
a = |
| *7 + |
| = |
| = 20 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
b = a = 20
c = 51 − 3*7 = 30
spr. a + b > c bo 20 + 20 > 30
Mamy: a = 20, b = 20, c = 30
=========================
Trzeba jeszcze rozpatrzyć przypadki:
II a = c
III b = c
−−−−−−−−−−−−
24 paź 11:52