Wyznacz iloczyn korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.
mariola22au: a) (x+9)(x−9)=
b) (4x−3)(3+4x)=
d) (3x
2−2x)(3x
2+2x)=
e) (x
2+2
√3x)(x
2−2
√3x)=
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f) ( |
| x2− |
| x3)( |
| x3+ |
| x2)= |
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | |
23 paź 14:57
daras: a znasz wzory na różnicę kwadratów, kwadrat sumy, różnicy ?
to chyba zadanie dla Ciebie, żebyś sobie poćwiczyła i je zapamiętała
23 paź 14:58
EC: (a+b)(a−b)=a2−b2
a) (x+9)(x−9)=x2−81
reszta analogicznie
23 paź 14:58
wredulus_pospolitus:
(a−b)*(a+b) = a2−b2 <−−− zapamiętać do końca życia
23 paź 14:59