matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozloz wielomian na czynniki
KOKO:
W(x)=x
3
−5x
2
−2x+24
23 paź 16:16
Hajtowy:
(x+2)(x−3)(x−4)=0 x=−2 v x=3 v x=4
23 paź 16:19
Hajtowy:
W(−2) = 0 Po wykonaniu dzielenia (x
3
−5x
2
−2x+24) : (x+2) wyjdzie właśnie : (x+2)(x−3)(x−4)
23 paź 16:20